Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Звязкова УПА Катруся: за один день в таборі загинуло 12 дівчат
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Зв'язкова УПА «Катруся»: за один день в таборі загинуло 12 дівчат

1/3
Євгенія Вітер (в заміжжі Батюта), псевдо «Катруся» була членкинею Юнацтва ОУН, згодом зв'язковою УПА. Народилася в м. Комарно на Городоччині, в сім'ї Михайла та Марії Вітер.

Крім Євгенії в сім'ї було ще шестеро дітей. Брати і сестри дівчини теж були учасниками руху Опору, за що зазнали утисків з боку радянської влади. Зокрема Гнат Вітер, який був стрільцем УПА - засуджений на 15 років і відбував покарання в Норильську.

Сама Євгенія була заарештована у 1946 р. і засуджена на 10 років виправних таборів на Колимі. За час перебування пережила чимало, важка праця на лісоповалі, холод, голод. Бачила дівчина, як загинула її подруга, яку засипало землею коли вона копала траншеї в таборі. Тоді загинуло 12 дівчат і ці події назавжди закарбувалися в пам'яті молодої підпільниці.

В таборі дівчина познайомилася з своїм майбутнім чоловіком Михайлом Батютою, який теж відбував покарання.

Звільнилася пані Євгенія тільки у 1956 р. А згодом повернулася до рідного містечка. Перебуваючи в таборі Євгенія Вітер писала вірші, щоб хоч трохи відволікти себе від важких біднів. Зараз, вже в поважному віці, жінка декламує ці вірші розповідаючи про своє життя.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ