Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

З’явився новий штам гонореї, опірний до антибіотиків

Науковці виявили новий різновид цієї венеричної хвороби, який не піддається лікуванню жодними препаратами. Він може спричиняти непліддя. Про це повідомило The Daily Mail.

Видання пише, що вчені попереджають, що цей штам може дуже швидко розповсюдитися, якщо не з’являться ефективніші методи лікування.

Незважаючи на те, що був зареєстрований лише один випадок захворювання, вчені побоюються, що у реальності хворих може бути значно більше.

До цього часу гонорея доволі легко виліковувалася антибіотиками цефалоспоринами. Зазвичай, пацієнти потребували лише однієї таблетки або уколу.

Але шведські науковці, які проаналізували новий штам, знайдений у Японії, стверджують, що протягом десятиліть хвороба мутувала і стала опірною до нинішніх методів лікування.

Магнус Унемо з «Research Laboratory for Pathogenic Neisseria», що в Оребо, описав відкриття як тривожне. «Відколи антибіотики стали стандартним методом лікування гонореї у 1940-х, бактерія виявила вагому здатність виробляти механізми опірності до всіх ліків, які можуть її контролювати, - каже він. – Поки зарано оцінювати, наскільки поширився цей штам. Але той факт, що у бактерії з’явилася здатність до опірності, наштовхує на думку, що він може поширитися швидко, якщо не будуть винайдені нові медикаменти та ефективні програми по лікуванню».

Доктор Девід Лівермор з Агенції по захисту здоров’я розповів, що, хоча антибіотики досі ефективно лікували від гонореї, є ознаки, що опірна здатність хвороби прогресує.

«Наші лабораторні тести показали, що бактерія стає менш чутливою до цефалоспрорину. А ще зафіксовані невдалі спроби лікування, - додав він. - Це означає, що ми мусимо замінити тип цефалоспорину, який зараз використовується, і збільшити дози. Непокоїть те, що за п’ять років гонорею буде значно важче вилікувати. Попередити хворобу значно краще, аніж потім від неї лікуватися».

Новий штам венеричного захворювання, який з’явився у Японії, називається H041. Він не залишає лікарям іншого виходу, аніж використовувати неопротестовані ліки, аби його здолати. Якщо хворобу не лікувати, вона може призвести до жіночого та чоловічого непліддя, а також загрожувати життю, якщо пошириться на кров та суглоби.

Щороку гонореєю інфікуються 16 700 британців, і це найпоширеніша після хламідії інфекція, що передається статевим шляхом.

У половині випадків хворі – особи 16-24 років.

Ребекка Фіндлей з Асоціації планування сім’ї заявила: «Профілактика краща за лікування, тим більше, що лікування стає дедалі важчим. Попередження хвороби стало ще актуальнішим, оскільки ми знаємо, що антибіотики не завжди діють. Гонорея може вразити людину будь-якого віку, тому кожен мусить зосередитися на турботі про своє статеве здоров’я».

Лікування ускладнюється тим, що симптоми гонореї проявляються з часом.

Близько половини жінок та один з десяти чоловіків не знають про свою хворобу протягом кількох місяців.

У жінок інфекція може поширитися на матку та яєчники і збільшити ризик запальних захворювань тазових органів.

Це може призвести до непліддя та позаматкової вагітності, коли плід розвивається не у матці і приречений на загибель.

У чоловіків інфекція може вразити яєчка та передміхурову залозу, що знижує їхню плідність.

Рівень поширення венеричних захворювань збільшився за останні десятиліття, хоча їхня кількість починає спадати.

Експерти звинувачують нерозбірливість у статевих зв’язках, особливо серед молоді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ