Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівські археологи відкрили поселення сучасників трипільців: кераміка, житла та унікальний фрагмент ритуального посуду. Фото

На Львівщині археологи НДЦ “Рятівна археологічна служба” ІА НАНУ спільно із польськими колегами під час археологічної експедиції поблизу села Оселя Яворівського району виявили поселення культури, яка існувала в один час із трипільцями. Разом із численними речовими знахідками був виявлений перший в Україні фрагмент ліпчастого ритуального посуду у вигляді голівки барана. Про це в коментарі Гал-інфо розповіла керівник археологічної експедиції, науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Наталія Войцещук.

Ще у 2012 р. поблизу села Оселя співробітники НДЦ “Рятівна археологічна служба” ІА НАН України та відділу археології Інституту Українознавства НАН України виявили пам’ятку археології з матеріалами ранньозалізного часу.

«Поселення розташоване на південно-західній околиці села, на пагорбі, який нині нищиться самовільним кар’єром для добування піску. У стінках цього кар’єру та на схилах пагорба зібрано фрагменти ліпної  кераміки та рештки вимазки. Коли ми почали розкопки поблизу села Оселя, то зіштовхнулися з однією із найбільших проблем -  на пам’ятках, які знаходяться на піщаному ґрунті, люди влаштовують несанкціоновані кар’єри, чим нищать унікальні пам’ятки», - сказала Наталія Войцещук.

Археологам вдалося виявити енеолітичне поселення культури ліпчастого посуду.

Влітку 2014 року було розпочато розвідкові розкопки на поселенні. У результаті дослідженні виявилось, що пам’ятка є багатошаровою з кількома культурно-хронологічними горизонтами - доба енеоліту (культура лійчастого посуду), доба середньої бронзи (тщенецька культура),  кінець бронзової – початок ранньозалізної доби (лужицька культура).

Як розповіла Наталія Войцещук, на поселенні було закладено три розкопи загальною площею 414 кв. м. Археологи виявили 26 об’єктів, серед яких наземні і заглиблені споруди, господарські ями, ями-вогнища та об’єкти, призначення яких на сьогодні встановити не вдалось.

Вогнище з фрагментами посуду.

Глинобитне житло.

«На досить маленькій площі ми виявили цікавий матеріал. Більшість об’єктів відносяться до доби енеоліту - культури лійчастого посуду. Це рештки двох наземних глинобитних споруд, господарські ями,одна з яких також з залишками глинобитного накриття, та відкриті вогнища. В заповненні частини об’єктів, зокрема в господарських ямах, виявлено також матеріал ранньозалізного часу (лужицька культура) та доби середньої і пізньої бронзи (тщенецька культура). В основному це уламки керамічного посуду - горщики, миски, прясла тощо. Культурний шар досить насичений речовими знахідками, з перевагою виробів з кременю, фрагменти посуду тощо, серед них варто відзначити фрагмент, правдоподібно, глиняного “ритуального хлібця”.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Найцікавіше – це унікальна фігурка, фрагмент руків’я ритуальної посудини – голівка баранчика. Взагалі в Україні це перша така знахідка. У Польщі таких знахідок було близько п’яти. Це характерно для цієї культури, адже це була священна тварина для них», - розповіла Наталія Войцещук.

Вона переконана, що цього року під час продовження розкопок вдасться відшукати інші фрагменти та зібрати ритуальну посудину.

Археолог наголосила, що виявлене поселення належить до енеолітичної культури, яка ще не знала металу.

Під час торішніх розкопок на цій ділянці поховань не виявили. Археолог зауважила, що для культури ліпчастого посуду характерні цілі поля поховань.

«Люди цієї культури навіть будували будинки для мертвих. Це досить цікава знахідка, адже раніше була думка, що представники цієї культури не заходили так далеко і на пісках не селилися, але ми бачимо, що ця думка спростовується. Цікаво, що на цій ділянці завжди зупинялися люди, починаючи від палеоліту, про що засвідчують знахідки, і до сьогодення», - сказала Наталія Войцещук.

За її словами, цього року розкопки будуть закінчені.

Анна Новик, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ