Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львів’яни заклеїли руки і рот проти закону № 2450

Законопроект про мирні зібрання № 2450 може стати інструментом для їх заборони. Про це на вуличному брифінгу заявили активісти Громадянського руху «Відсіч», влаштувавши на пл. Ринок символічну візуалізацію можливих наслідків, якщо законопроект №2450 буде прийнятий у Верховній Раді, повідомили організатори.

Законопроект потрактовано, як клітку, в середині якої можуть опинитись ті, хто хотів організувати протест. В ув’язнених там людей були заклеєні руки та роти скотчем із написом 2450. Вони слугували прикладом, як пересічна людина може опинитись в ситуації, коли при спробі захистити свої права мирною вуличною акцією, вона зіткнеться з рядом заборон, які унеможливлять протест.

«Закон, який дає додаткові можливості владі для заборони протесту і накладає обмеження на ініціаторів вуличних акцій, може стати частим інструментом в її руках проти громадського впливу і є по своїй суті антидемократичним» – наголосила одна з учасниць акції Ірина Чулівська.

Організатори пояснили, що причиною акції стало поновлення уваги до законопроекту у Верховній Раді. У 2010 р., після негативних висновків Венеціанської комісії, про нього довгий час не згадували. За цей час правозахисники підготували альтернативний проект закону, який отримав схвалення тієї ж Венеціанської комісії. Але 15 березня раптово, з голосу, на розгляд сесії ВР було поставлено 2450 для остаточного прийняття. Наразі законопроект відправлено на доопрацювання, проте шансів, що він врахує всі зауваги правозахисників – небагато.

«Всякий закон, регламентуючи ту чи іншу сферу життя, накладає певні обмеження. Суть закону про мирні зібрання має бути така, що перш за все він повинен обмежити владу у спробах завадити мирним зборам і зобов’язує забезпечувати безперешкодне їх проходження. Логіка проекту 2450 подекуди протилежна – вона дає владі можливість на підставі закону зупиняти або обмежувати громадян у праві на протест» – заявила активіст «Відсічі» Ольга Сало.

Наостанок організатори брифінгу заявили, що вже зараз проводитимуть роз’яснювальну роботу, щоб в разі потреби бути готовими до вуличних акцій протесту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ