Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На фестивалі «Верхобуж-2010» було все – навіть дощ

7-8 серпня у Золочівському районі Львівської області пройшов фестиваль «Верхобуж. Чисті джерела Бугу». Увесь виторг піде на прибирання території – фестиваль екологічний.

На відкритті фестивалю був присутній заступник голови Львівської ОДА з питань АПК Ярослав Панюра. З’їхалися гості з Польщі та Білорусі. Дорогою до фестивального поля є джерело, звідки бере початок річка Західний Буг. Вода з цього джерела холодна, але в спекотний серпневий день охочих напитися цієї смачної води було так багато, що до нього неможливо було доступитися. При вході на фестиваль розміщувалися торгівельні ряди. В ятках продавали мед та медовуху, домашнє вино, кераміку, вироби зі срібла, вишиваний одяг, вироби з вовни та різний крам. Ціни на фестивалі суттєво відрізнялися від звичних. Так, наприклад, ціна за 0,5 л. меду з різнотрав’я становила 50 грн., керамічні глечики від 50 до 80 грн., вишиванки від 280 до 1500 грн., чвертка медовухи 15 грн, 0,5 л медовухи – 28 грн., 1 л. медового вина – 40 грн. Продавці частували гостей своїми ласощами та напоями та дозволяли торгуватися. Учасниця ярмарки пані Оксана приїхала на фестиваль з Дніпропетровська, на торги вона привезла керамічні прикраси, ціна – від 80 грн. «Я часто приїжджаю на такі фестивалі. Тут торги не надто добре йдуть, люди приходять, дивляться, але не купують. Мої вироби здебільшого цікавлять туристів». – розповіла Гал-інфо пані Оксана.

Вздовж торгівельних рядів кожна сільська рада району зробила своєрідну експозицію в етнічному стилі. Тут були представленні елементи побуту та культури Золочівщини.

За торгівельними рядами розміщувався дитячий майданчик. Як правило, на етнічних фестивалях дітей забавляють українськими автентичними іграшками та пізнавальними вікторинами, на фестивалі ж «Верхобуж» діти розважалися на сучасних ігрових атракціонах. Не бракувало дітей і на майданчику для козацьких забав. Тут усім охочим козаки дозволяли стрілити зі справжньої козацької гармати. Тих, хто зголоднів, пригощали стравами української кухні.

Захід мав аполітичний характер, але на території фестивалю можна було побачити партійну символіку «Пори», «Сильної України» та «Свободи». Представники цих партій коментарі з приводу своїх функцій на аполітичниму заході давати відмовились.

Порядок на фестивалю підтримували правоохоронні органи та МНС, діяв польовий шпиталь. Також були волонтери, завданням яких було допомагати мешканцям наметового містечка. Волонтер Роман розповів Гал-інфо, що ніяких прикрих інцидентів ні в наметовому містечку, ні на Фестивальному полі не було. «Гості фестивалю, які живуть в наметовому містечку, повністю забезпечені дровами, є куди викидати сміття, встановлені біотуалети. Нам особливої роботи нема, адже міліція стежить за порядком. В наметовому містечку живе переважно молодь, старші ж люди приїздять із району, щоб відпочити на природі та послухати музику. Єдиним прикрим інцидентом став дощ, який в суботу трохи намочив гостей та учасників фестивалю». – розповідає Роман.

Один із організаторів фестивалю Іван Запала розповів Гал-інфо про те, що кошторис фестивалю становить сотні тисяч гривень. «Точної суми я назвати не можу. Наше діло – організувати фестиваль, а районні підприємці між собою з’ясовують, хто на що дасть гроші й скільки. За ці дні фестиваль відвідало дуже багато людей. Наш офіційний перевізник ще не підрахував виручену суму, але на відведеній стоянці було 20 тис. автомобілів. Ми думаємо, що за два дні фестиваль зібрав до 50 тис. людей», - розповів Іван Запала. Також він запевнив, що наступного року фестиваль обов’язково відбудеться: «Вхід буде безкоштовним, але заїзд, так само як і цього року, буде коштувати 10 грн. Увесь виторг піде на прибирання. Фестиваль є екологічним, тому нам важливо зберегти чистоту природи. Так само потрібно буде заплатити волонтерам, водіям, кухарям».

Він також розповів, що в неділю, 8 серпня, в Золочеві відбулася Міжнародна екологічна конференція присвячена збереженню чистоти Західного Бугу. Як відомо, саме з Верхобужу бере свій початок річка Західний Буг, яка впадає у Віслу, води якої течуть в Балтійське море. «Цього року ми добилися того, що стали повноправними учасниками еврорегіону на однакових правах з поляками, адже те, що потрапляє до річки в нас, - п’ють поляки», – додав Іван Запала.

На фестивальному полі лунала етнічна музика. В першій половині дня відвідувачів та гостей фестивалю розважали районні фольклорні колективи, а ввечері концерт закінчували хед-лайнери. Першого дня фестивалю ними були «Mad Heads XL», а другого – легендарний ансамбль «Піснярі» та ТНМК.

Дійство завершилося святковими феєрверками, але музика на фестивальному полі лунала ще до другої ночі.

Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ