Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На Яворівському полігоні навчатимуть кілька сотень мобілізованих

Нещодавно стартувала четверта хвиля часткової мобілізації. Одна із особливих рис цієї кампанії – прискіпливість у підготовці військовозобов’язаних. Офіцери, прапорщики сержанти та солдати запасу, перед тим, як влитись до лав бойових частин упродовж місяця проходитимуть відновлення індивідуальних бойових навичок та командирських здібностей на базі навчальних підрозділів Збройних Сил України, повідомив підполковник Володимир Скоростецький, Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів).

Днями до 184 навчального центру Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного прибули декілька сотень мобілізованих. Серед них мешканці столиці та, здебільшого, представники центральних областей України. На Львівщині вони посилено займатимуться на базі навчальних потужностей найбільшого полігону для сухопутних військ у Європі.

Для того щоби раз і назавжди унеможливити чутки і спекуляції щодо проведення прийому армією мобілізованих військовозобов’язаних громадян , перший заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Олександр Сивак провів для журналістів центральних засобів масової інформації детальний огляд усього циклу. Починаючи від реєстрації та оформлення документів військовозобов’язаних і аж до початку активного тренувального процесу.

Після того, як автобуси із мобілізованими громадянами поступають на територію навчального центру, перша зупинка – оформлення особистих документів. Працюють відділення розподілу військовозобов’язаних. Окремо – для офіцерів запасу, і для тих, хто має військові звання рядового та сержантського складу. Тут, в черговий раз здійснюють перевірку даних з особової справи що зберігалась у військовому комісаріаті. Заносять до списків особового складу центру, фотографують.

«Стаціонарні потужності Міжнародного центру миротворчості та безпеки пристосовані для розміщення близько трьох тисяч осіб. Але ми розуміємо, що кількість мобілізованих, які будуть проходити підготовку у нас буде набагато більшою, – розповів полковник О.Сивак – Тож академія завчасно підготувала польові розташування з наметами, ліжками, постільною білизною та усім необхідним для проживання, харчування та лазнево-прального обслуговування».

Зі слів офіцера курс відновлення бойових навичок розрахований на 26 діб активних занять. Зважаючи на те, що мобілізовані вже проходили військову службу і мають певні навички, їх потрібно відновити.

«Зараз триває компонування навчальних груп для офіцерів запасу і для осіб рядового та сержантського складу. При цьому вивчається військово-облікова спеціальність кожної конкретної особи. І включається у ту чи іншу групу за ВОС. Або приєднується до спорідненої за військовою професією, – розповів перший заступник начальника Академії сухопутних військ. – У встановлені мобілізаційними розпорядженнями терміни ми будемо готові приступити до занять. Навчально-матеріальна база у нас підготовлена. Побутові умови створені. Є навіть психологи, послугами яких кожен військовозобов’язаний може скористатись у будь-який момент. Тож розпочнемо за графіком».

Відзначимо, що мобілізованим не доведеться бити байдики. Адже висновки із попередніх хвиль мобілізації командуванням зроблені радикальні. 80% часу буде віддано практичним тренуванням з особистою зброєю, технікою, засобами зв’язку та засобами колективного вогневого ураження.

«Понад 100 фахівців нашої Академії побували у зоні проведення Антитерористичної операції, – зауважив полковник Олександр Сивак. – Це не просто бойові офіцери, а, крім того, науковці та методисти, які ретельно вивчали аспекти ведення бойових дій та протидії супротивнику у ході гібридної війни на Сході України».

Офіцерам запасу крім відновлення індивідуальних бойових навичок наново доведеться практикуватись у керівництві особовим складом. Береться до уваги також факт: чи це кадровий офіцер запасу, який в минулому був скорочений в період недолугих реформ армії. Їх будуть готувати для призначення на більш відповідальні посаді. А офіцерів запасу, які не мали досвіду роботи із особовим складом та не служили, після завершення курсу і відрядження для подальшої служби у складі бойових частин та підрозділів будуть призначати на первинні офіцерські посади ланки взвод-рота.

До слова, крім речового та іншого забезпечення, військовозобов’язані відразу отримують із банківські зарплатні картки одного з українських банків, куди із моменту зарахування їх на службу починає нараховуватись грошове забезпечення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ