Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Підприємство з чорного списку Антимонопольного комітету постачає продукти львівським школам

Одне із підприємств, які постачають продукти харчування львівським школам та дитячим садкам, є у "чорному списку" Антимонопольного комітету України. Це приватне підприємство "Грант Еліт Продукт". Про це сьогодні, 18 серпня, на прес-конференції повідомив Юрій Кузько, експерт ГО "Центр громадського моніторингу та досліджень", представник руху "Під контролем", інформує кореспондент Гал-інфо.

Гал-інфо

Активісти руху «Під контролем» перевірили договори та з'ясували, скільки коштів витратили управління та відділи освіти міст на закупівлю продуктів харчування. Йдеться про три міста - Львів, Луцьк та Тернопіль.

"Варто відзначити, що у Львові закупівля продуктів харчування у руках відділів освіти, а от у Луцьку і Тернополі цим віддає міське управління освіти. Відтак, у Львові за цей рік було витрачено на харчі для навчальних закладів 68 840 тис. грн, у Луцьку - 25 864 тис. грн, у Тернополі - 22 969 тис. грн", - розповів Юрій Кузько.

"Для прикладу, Франківський відділ освіти Львова купує часник за 72 грн/кг, Залізничний - за 55 грн/ кг. Сир кисломолочний Шевченківському відділі освіти обходиться у 63 грн/кг, Залізничному - у 48 грн /кг.

За нашими дослідженнями, якщо б усі відділи освіти Львова купували продукти харчування за найнижчими та однаковими цінами, то близько 6 млн грн на рік місто могло б зекономити.

До слова, у Львові найбільше коштів на закупівлю продуктів для шкіл і садочків протягом січня-серпня цього року витратили: Шевченківський район - 18 229 370 грн, Франківський - 13 344 510 грн, Залізничний - 12 864 920 грн, Сихівський - 12 500 586 грн, Личаківський - 9 273 804 грн, Галицький - 2 627 774 грн", - зазначив  Юрій Кузько.

"Також ми проаналізували закупівлі продуктів харчування як за процедурою тендерів, так і за прямими договорами. Найбільше коштів у Львові отримала ПП "Галбізнес Груп", - сказав експерт.

Перелік фірм, які постачають продукти харчування у львівські навчальні заклади

Водночас, за його словами, в Антимонопольному комітеті України, є т.з. чорний список, який включає усі підприємства України, які здійснювали антиконкурентну узгоджену дію на тендерах. Такі підприємства протягом трьох років не мають права брати участь у будь-яких тендерах та конкурсах.

"Цього року  в чорний список попали багато компаній зі Львова, це зокрема, ПП "Грант Еліт продукт", -  зауважив Юрій Кузько.

Львівські постачальники

Як розповів Володимир Спринь, менеджер проекту в рамках руху "Під контролем",  усі розпорядники коштів бюджету Львова, які мають намір здійснити закупівлю на суму понад 50 тис. грн, мають використовувати електронну систему публічних закупівель Prozorrо.

"Цікавим є те, що 11-12 січня у Львівській міській раді здійснили понад 700 закупівель, а після 13 січня, коли на засіданні виконавчого комітету було затверджено систему Prozorrо, впродовж трьох місяців у Львові укладено на допорогові суми лише близько 100 договорів"", - додав Володимир Спринь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ