Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Політичне дежавю: Майдан Незалежності та Європейська площа знову стали майданчиками для виголошення своїх ідей різними політичними силами

У суботу, 31 березня, Майдан Незалежності та Європейська площа вдруге стали місцем виголошення гучних заяв з боку політичної еліти.
Прихильники опозиції (БЮТ, „Нашої України”, ГР „Народна самооборона» та ГП „Пора”) зібралися на Майдані Незалежності для висловлення підтримки своїм лідерам. Опозиція вимагала від Президента Віктора Ющенка негайно розпустити парламент. За різними даними, у мітингу взяли участь від 50-ти до 100-та тисяч осіб. За словами лідера ГР „Народна самооборона” Юрія Луценка, тільки з регіонів організовано приїхали близько 30-ти тисяч його прихильників та близько 10-ти тисяч від БЮТ.
На Майдані знову звучали гасла: „Разом нас багато – нас не подолати!”, а також „Зраду геть!”. Перед Майданом виступили лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, голова партії НСНУ В‘ячеслав Кириленко та лідер ГР „Народна самооборона” Юрій Луценко. В своїх виступах Юлія Тимошенко вимагала розпуску Верховної Ради і заявила, що вже в понеділок чекає такого указу від Президента, а якщо цього не станеться вона обіцяє новий Майдан. Натомість лідер ГР „Народна самооборона” Юрій Луценко згоден чекати на відповідний указ до суботи, а у випадку неприйняття рішення розбити на Майдані намети. Водночас він додав, що у випадку дострокових виборів він планує йти єдиним списком разом з „Нашою Україною”, хоча й визнає, що всі опозиційні сили повинні сформувати один список. Однак лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вже давно дала всім зрозуміти, що не планує включати в свій список інших політичних сил.
Для того, аби уникнути зіткнень між прихильниками різних таборів, між помаранчевими та біло-синіми, правоохоронні органи встановили три огорожі.
Натомість на Європейській площі зібрались, за різними даними, близько 40-ка тисяч прихильників коаліції національної єдності, хоча раніше коаліціонери обіцяли вивести на площу не менше 100-та тисяч осіб. Прихильники соціалістів, комуністів та Партії регіонів почали збиратися на мітинг ще з самого ранку, оскільки багато з них приїхали до столиці спецпотягами зі Східних та Південних регіонів України. Близько 15 години до них вийшли лідери коаліції, стурбовані намірами Президента Віктора Ющенка розпустити Верховну Раду. Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко вбачав виходом з цієї кризи взагалі скасування інституту Президента. Однак Василь Кисельов не погодився з такою пропозицією свого соратника, оскільки навпаки вважає, що Президент повинен стати батьком нації. Близько 18 години на сцені з‘явився прем‘єр-міністр Віктор Янукович, якого гаряче зустріла публіка. У своєму виступі прем‘єр запевнив, що не піде на ультиматуми опозиції. Водночас він закликав людей до миру і єдності, оскільки саме це є шляхом до майбутнього.  
Водночас коаліціонери закликали своїх прихильників прийти на Європейську площу в неділю та продовжити акції з наступного тижня. А як тимчасове місце проживання для бажаючих запропонували намети, які ще з п’ятниці стоять поблизу Верховної Ради в парку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ