Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сім'я загиблого учасника АТО із Львівщини поїхала на безкоштовний відпочинок за кордон

1/3
Сьогодні, 14 травня, на безкоштовний відпочинок до Франції вирушила сім'я із Моршина. Війна на Донбасі минулого року забрала у них єдиного годувальника — батька Миколу Штинду. Загалом на оздоровлення до французького міста Брест потрапить 6 родин. Все відбувається за підтримки громади ІРУАЗ-Україна у Франції, організації “Ініціатива Є+”, а також радіо “Львівська Хвиля”.

У Миколи Штинди сиротами залишилося двоє дітей. Чоловіку було лише 36 років, коли він загинув у зоні АТО. Його життя обірвалося 20 серпня 2014 року. Щоб хоч якось полегшити біль втрати сьогодні волонтери відправили до Франції вдову Наталю та її старшого сина Василька.

“Багато речей я зі собою не брав, лише найнеобхідніше. Все спакував у невеличкий рюкзачок, там є одяг, зубна щітка. Дуже хочу побачити Ейфелеву вежу. Маю мрію сфотографуватися біля неї, - розповідає 12-ти річний Василько Штинда.

Хлопчик відпочиватиме на узбережжі океану у місті Брест разом зі своєю матір'ю. Вдова Наталія розповіла, що ніяк не може оговтатися від втрати чоловіка, з яким колись познайомилась у Португалії.

“Познайомились, подружились, одружились. Трошки не по собі, бо ми їдемо тим самим маршрутом, яким колись я їхала у Португалію. У Францію веземо символічні подарунки. Маю оберіг Божої Матері, він вирізьблений із дерева. Він на стіну- буде “дивитися” і оберігати” українських французів, - розповіла Наталія Штинда.

Родини українських героїв запросила до себе французька діаспора через Львівську хвилю. 

“Українці Франції слухали в себе “Львівську хвилю” через інтернет. І коли ми почали займатися волонтерством, — вони активно взяли у цьому участь. Оскільки вони живуть у надзвичайно мальовничій місцині, на узбережжі океану, то вирішили запросити до себе на оздоровлення родини військових, які загинули в АТО, - розповів виконавчий директор радіо “Львівська хвиля” Влодко Лучишин.

Французькі українці підготували для сімей загиблих вояків — унікальну програму реабілітації — із цікавими екскурсіями та теплими родинними посиденьками. “Сім'я Штинди житиме у відпочинковому комплексі у Бресті. Вони вже чекають із нетерпінням, запитують, коли приїдуть, бо вже підготувалися”, - зазначила координатор проекту “Частинка себе” Уляна Дейнека.

Загалом на оздоровлення до французького міста Брест потрапить 6 жінок та 9 діток. 

Всі витрати із перебування за кордоном бере на себе французька сторона. Українці продовжують шукати гроші на перевезення родин героїв. Тож, якщо хочете підтримати телефонуйте на Львівську хвилю 297- 00-07.

Мета цього проекту - надати родинам загиблих бійців АТО можливість літнього відпочинку, оздоровлення та психологічної реабілітації.

Вдови загиблих військових учасників АТО та їхні діти їдуть до Франції з надією на те, що живописні краєвиди допоможуть їм оздоровитися, й хоч трохи пом'якшити невимовний біль втрати найрідніших людей.

Співорганізатори проекту :

ІРУАЗ-УКРАЇНА (БРЕСТ-ФРАНЦІЯ)

РАДІО "ЛЬВІВСЬКА ХВИЛЯ" (ЛЬВІВ-УКРАЇНА)

ІНІЦІАТИВА Е+ (КИЇВ-УКРАЇНА)

Матеріал Іванна Лаврик, Радіо Львівська хвиля.

Фотографії Андрій Польовий

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ