Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Твори Зеновія Флінти – це „щоденник” творчого нонконформізму повоєнної молоді, – мистецтвознавець

16 лютого у Львові у галереї „Primus” відкрилася персональна виставка Зеновія Флінти „Пошук нової реальності”. Майже всі твори, які представлені на виставці, раніше не експонувалися.

 

Як розповіла на відкритті виставки історик мистецтв Наталія Космолинська, ця виставка дуже вирізняється з-поміж інших і є несподіванкою навіть для знавців творчості митця. „У цих творах він показує себе європейським формалістом, і хоча ми звикли до романтичного реалізму робіт Зеновія Флінти, але тут він постає як майстер абстракції”.

 

Зеновій Флінта одним із перших вийшов за рамки радянського розуміння мистецтва, він зумів „поєднати пристрасть до живопису з невмирущою любов’ю до кераміки” Саме  так прокоментувала Наталія Косманська його вміння поєднувати різні мистецтва, і додала: „Його твори – це „щоденник” творчого нонконформізму повоєнної молоді з її пошуками способів протистояння тотальній літературності соцреалізму через естетику модернізму”.

 

Всі охочі зможуть оглянути виставку до 28 лютого у галереї „Primus” за адресою: вул. Лесі Українки, 165 з 11.00 до 19.00.

 

Довідка.

 

Зеновій Флінта народився 1 вересня 1935 року в с. Токи Тернопільської області.  1959-го закінчив Львівське училище прикладного і декоративного мистецтва ім. Івана Труша, а 1965-го – Львівський державний інтитут прикладного і декоративного мистецтва. У 1965-1978 роках працював у Львівському державному інтитуті прикладного і декоративного мистецтва. Заслужений художник з 1988 року. Помер 2 квітня 1988 року. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ