Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Києві на початку вул.Грушевського жорстока сутичка між людьми і міліцією: чути постріли. Фото (Оновлюється)

1/3
У Києві на початку вул. Грушевського, біля входу на стадіон "Динамо", у цей час триває жорстока сутичка між людьми і міліцією: чути постріли. Трансляюцію веде Громадське телебачення.

На місці сутички з'явився Віталій Кличко. Намагається спинити бійку.

Фото Reuters.

Перед тим люди відтягнули один із автобусів, які перекривають вулицю Грушевського, і почали палицями бути по беркутівських щитах, по вікнах автобусів. Міліція стоїть і не атакує.

Сутичка то спалахує, то вщухає. Повітря наповнилось сльозогінним газом. Хтось із мітингувальників чи то застосував пітарду проти Віталія Кличка, чи то порснув газом в йому обличчя. Кличко витирає очі. Ті, хто довкола, вмовляють його не реагувати на провокацію. Згодом стало відомо, що у Віталія Кличка порснули з вогнегасника.   

Напруга не спадає. В міліцію полетіли димові шашки, вогняні кулі, натовп намагається перевернути один із автобусів.   

Людей на місці події стає щораз більше: вже кілька десятків. Прохід на Грушевського далі залишається заблокованим: по боках іншими автобусами та вантажівками, а посередині - кілька рядів солдатів Внутрішніх військ. Натовп намається відтягнути ще один автобус. 

Водночас на розі вул. Грушевського та Кріпосного провулку, як передає Громадське телебачення, також збираються люди напроти шеренг Внутрішніх військ.

16.35 - протистояння на вул.Грушевського біля стадіону "Динамо" набуло гострішої і жорстокішої форми. Із-за спин солтадів Внутрішніх військ, що далі  перекривають щитами вулицю, полетіли димові та шумові гранати у згромадження людей. Суцільна пелена диму. Відтак, натовп біля шеренг ВВ розсіявся.

16.59 - міліція продовжує обстрілювати мітингувальників газовими гранатами. Щойно дим розвіюється, як молоді люди з палицями і навіть щитами знову згуртовуються і  намагаються прорвати кордон міліції. Горить один із автобусів, його гасить міліція. У відповідь міліція знову ж таки застосовує газові гранати.  

17.13 - з'явився водомет. Представник Громадського телебачення каже, що бачила людей з ланцюгами, а також перших постраждалих. Серед людей ходить Віталій Кличко, з ним є до восьми охоронців. Публіка до нього налаштована критично.


Фото з ФБ ЄвроМайдан.

17.22 - догоряє автобус. Літають шумові та газові гранати. У відповідь летить бруківка. 

17.30 - з'явилась інформація, що готується розгін майдану. Протестувальник хочуть підпалити автобус.

17.40 - на сцені на майдані виступили Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Віталія Кличко серед них не було. Яценюк сказав, що не підтримує силовий варіант, що реалізується у цей час на вул. Грушевського. Він наголосив, що сутичка на вул. Грушевського може стати приводом для розгону Майдану. Яценюк закликав майдан вірити йому, бо начебто опозиція знає, що робити, що у неї є план. Але також він сказав, що для перемоги над Януковичем можливо доведеться ще довго стояти на Майдані, але це буде мирна перемога. Тягнибок  заявив, що влада намагається розколоти Майдан. 

18.00 - У цей час на вул. Грушевського активні бойові дії вщухли. Час від час лунають вибухи. Хлопці у масках гепають палицями по металеві діжці. Повсякчас летять каменюки в бік міліції. Тепер відстань між протестувальниками і кордоном ВВ - 20-25 м. На місці сутички є кілька десятків тисяч протестувальників.    

18.35 - міліція застосувала водомет, незважаючи на мороз. Кілька залпів. Знову активно полетіли газові та шумові гранати в бік протестувальників. Останні відступили, але не розходяться і кидають в міліції каміння та пляшки із коктелем молотова.  

18.52 - через якусь помилку "беркутівці" пустили газ нас себе.  

19.00 - протестувальники гуртом метнулись на міліцію, закидавши її пляшками із бензином. У відповідь під ноги хлопців полетіли газові та шумові гранати. Люди відступили.  

19.48 - міліцію масовано закадають коктейлями молотова. Кидають з-під арки. Міліціянти одразу намагаються погасити полум'я, яке щоразу спалахує. Їх хтось поливає водою, що б'є сильним струменем. 

20.07 - пляшка із молотовим влучила у колесо водомета, міліціянти погасили пожежу за допомогою вогнегасників.

20.47 - приїхав ще один водомет. Міліція продовжує обстрілювати протестантів, які припинили активні атаки,  газовими та шумовими гранатами.

21.40 - претестувальники на вул. Грушевського за 100 метрів від кордону міліції створили барикаду із залізних щитів. Телебачення espreso.tv повідомило, що активістам надходять повідомлення про тітушок біля КМДА. Ці повідомлення - фальшивки, мета - "забрати" трохи людей з Грушевського.    

03.39 - міліція припинила гасити спалену автотехніку і відійшла від обгорілих кузовів на метрів сто. Натомість спалена техніка тепер служить прикриттям для активістів, котрі продовжують кидати каміння і пляшки з молотовим в бік кордону ВВ.    

             

Нагадаємо, що сьогодні, 19 січня, після виступів трьох лідерів опозиції на Народному віче у Києві виступив один з лідерів Автомайдану Сергій Коба та висловив обурення з приводу того, що їх рух було щойно названо провокаторами. Він також повторив вимогу обрати все ж таки одного лідера спротиву. Про це повідомив сайт VIDIA.

Він наголосив, що Автомайдан – разом з народом бореться за перемогу Євромайдану і вважає неприпустимим, що через вимогу назвати лідера їх рух віднесли до провокаторів.

Коба спитав у людей, чи підтрмують вони вимогу до опозиції визначитись з одним лідером, на що отримав схвальні вигуки від майдану.

“Підніміть руки, хто “За”, щоб вони побачили!” – попросив активіст знову.

На завершення Коба сказав, що Автомайдан дає лідерам опозиції півгодини на те, щоб вони визначились із лідером і прийшли до Верховної ради, куди просто зараз вирушають автомобілі Автомайдану.

Додамо, що після виступу Яценюка на сцені відбувалось активне вияснення стосунків між Кличком та активістами Автомайдану.

Нардеп Леся Оробець на ФБ написала: "Горить ментовський автобус. Під'їжджають швидкі. Триває побоїще. Беркут підтягується по Грушевського до Європейської. Б'ють дзвони".

Фото - Ганни Грабарської

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ