Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові перестрілка та вибухи – «Україна у вогні чужої війни». Фоторепортаж

Учора, 23 червня, у Львові відбулася військова реконструкція «Україна у вогні чужої війни». Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» провело реконструкцію одного із перших зіткнень підрозділів робітничо-селянських формувань Червоної армії та підрозділів німецьких збройних формувань СС «Адольф Гітлер» та 175-го саперний батальйон Вермахту.

Традиційно реконструкцію розпочали із виконання державного гімну України.

"Червоноармійці" під час виконання державного Гімну України.

"Бійці СС" під час виконання Гімну.

Після цього солдати зайняли позиції.

Як зазначив на початку голова Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач, це була чужа для українців війна між нацистською та комуністичної системами.

Німеччина прагнула реваншу, а комуністичний режим СРСР прагнув подальшого розпалювання вогнищ революції та насадження комуністичної ідеології. Ці два режими хотіли за будь-яку ціну втримати свої завоювання.

У серпні 1939 року між Німеччиною та СРСР було підписано низку таємних договорів про територіальний розподіл Європи, які були відомі під назвою пакт Рібентропа – Молотова.

«В результаті таких домовленостей нацистська Німеччина та комуністичний СРСР стали союзниками і у вересні 1939 року окупували та розчленували Польщу», - розповідає Любомир Горбач.

В результаті цього території Західної України, які до того перебували під польською окупацією, загарбали радянські війська і приєднали УСРСР.

«Сталін і його комуністична зараза, так само як і Гітлер із своїм нацистським режимом, не думали про життя та добробут своїх громадян, а думали лише про завоювання земель», - каже Любомир Горбач.

У цьому дійстві реконструктори відтворили останні дні перед війною.


Хиткий мир між двома режимами.

Пункт переходу через радянсько-німецький кордон.

Вартові по обидва боки ріки. Регулярна зміна варт та концентрація, як радянських, так і німецьких військ.

Цивільне життя йде розмірено, але радянські та німецькі військові розбудовують наметові табори, маскують техніку, проводять розвідку.

З німецької сторони через радянський кордон перебігає вояк у німецькій формі і прямує до прикордонників. Він просить відвести його до вищого керівництва з метою надати важливу інформацію.

Рядові німецькі солдати попереджали радянську владу про наближення війни.

Як виявляється, цей солдат є колишнім членом лівої партії Німеччини, який був мобілізований до лав Вермахту. Доповісти він хоче про підготовку нападу на СРСР.

«Таких випадків напередодні війни було кілька. Розвідуправління головного штабу робітничо-селянської Червоної армії повідомляло про це вище керівництво СРСР, яке, своєю чергою, називало таку інформацію провокацією», - розповідає Любомир Горбач.

Перші вибухи означають початок війни, яка триватиме від 1941 до 1945 років.

З німецького боку наростає гул двигунів. Німецька авіація наносить перші бомбові удари по скупченню радянських військ, радянських базах та аеродромах.

Німці йдуть у наступ.

Через міст перебігають німецькі вояки і захоплюють плацдарм. 

Починається обстріл радянських позицій.

Німецькі вояки зайняли вигідні наступальні позиції.

Напівроздягнені радянські солдати в паніці метушаться.

Німецькі війська активно наступають.

Радянське керівництво знищує важливі документи. НКВД затримує дезертирів та розстрілюють.

Тривають перестрілки. Радянські війська намагаються відбити напад, але сили не рівні.

З радянської бронетехніки ведеться обстріл з метою призупинити наступ німецьких військ та втримати позиції.

Німецькі солдати мають значно кращу амуніцію, що дає їм значну перевагу над супротивником.

Продовжуються вибухи та обстріли.

Німецькі війська перетнули кордон та продовжують наступ.

Розуміючи, що бій програно радянські солдати добровільно здаються у полон.

Поки одні здаються, інші ще намагаються відстрілюватись.

Бій програно, німецькі військові беруть полонених.

У реконструкції взяло участь близько 30 осіб.

Після бою.

Реконструктори кажуть, що проводити такі театралізовані військові постановки дуже складно, особливо фінансово. Вони розповідають, що в останні роки значно подорожчала амуніція. Окрім того, складно знайти автентичні речі.

Реконструктор Володимир, який у цьому бою зіграв роль  рядового прикордонника СРСР розповідає, що передати події тих років досить складно. Саме прикордонники прийняли перші бої на початку війни.

«Це дуже цікаво. Коли одягаєш форму, то наче потрапляєш в машину часу, переносишся у 22 червня 1941 року», - розповідає Володимир.

На запитання чи складно бути радянським солдатом відповідає зустрічним питанням: «Морально?»  Потім посміхається і додає, що це лише ре конструкторська постановка: «Ми одне товариство, ми всі друзі».

Роль німецького санітара зіграв депутат Львівської міської ради, учасник клубу реконструкторів Тарас Семущак.

«Треба розуміти, що реконструкція починається не безпосередньо у призначений день. Вона починається за багато місяців. Треба вивчати історію, відео, світлини, поведінку солдатів. Прийти і вступити у бій – це лише пів справи. Треба багато зусиль докласти, щоб передати ті трагічні події», - розповів Тарас Семущак.

Ще один реконструктор Максим вже чотири роки займається вивченням та відтворенням подібних сторінок історії. У цьому бою він зіграв роль рядовий військ СС, які проривали радянський кордон у 1941 році.

«Передавати ці події складно. Треба постійно вивчати історію. Потрібно розуміти те, що саме ти відтворюєш. Найважче, звичайно, знайти спорядження та зброю, які відповідають тому періоду часу», - каже реконструктор.

Львів'янам дійство дуже сподобалось. Після бою вони оглядали зброю та амуніцію, фотографувались із солдатами. 

Варто додати, що учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» також займаються реконструкцією бої Січових стрільців, повстанців ОУН-УПА, війська НКВД та інших військових дій часів Першої та Другої світових воєн.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ