Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові в соборі Покрови Пресвятої Богородиці з’явилася знакова ікона Божої Матері ХVIII ст. – «Знамення». Фото

1/3
У Львові в Кафедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП, що на вул. Грушевського, відтепер перебуватиме знакова для України, давня ікона, яка тривалий час була втрачена та забута – образ «Знамення» Пресвятої Богородиці.

Як розповів у коментарі Гал-Інфо Митрополит Львівський та Сокальський УПЦ КП  Димитрій, ця ікона в такі непрості часи є дуже знаковою для України.

«Цю ікону в дар нашому храму приніс Ігор Іванович Грициняк, який є доктором аграрних наук, академіком Національної академії аграрних наук України. Він вже не одну ікону врятував і повернув до життя. У нас є багато понищених і забутих ікон. Ігор Іванович випадково знайшов ікону Божої Матері «Знамення» на антикварному ринку, що на Лівобережжі у Києві. Серед сувоїв які там були, він і знайшов цю ікону. Як він сам говорив, вона дуже припала йому до душі. Відтак, Ігор Іванович віддав її нашим львівським реставраторам, які зробили чудо, відреставрувавши її», - розповів Митрополит Димитрій.

За словами Митрополита, як виявилося ця ікона належить до типових барокових українських  ікон «Знамення» і була написана в одному із монастирів центральної України, або на Черкащині, або на Чернігівщині.

«Походження ікон саме такого типу та зразка образотворчого мистецтва, написання дуже подібні і характерні для цих регіонів. Ікона уквітчана букетами квітів, це пізнє бароко, друга половина ХVIII століття. Реставратори дослідили її і навіть написали про неї книгу. Вони працювали над нею близько півроку. Вивчали полотно, знімали шар бруду та пилу. Ікона була дуже понищена. Тепер вона у нас. До цього ікона побувала у чотирьох храмах Городоцького благочиння, адже Ігор Іваночи сам родом з Городоцьокого району», - розповів Митрополит Димитрій.

Відтепер ікона Пресвятої Богородиці «Знамення»  буде постійно перебувати у кафедральному соборі.

Митрополит Димитрій переконаний, що такі речі не випадкові: «Божа Матір являє нам свою милість через «Знамення». Як сказано в акафісті до ікони Божої Матері «Знамення»: «Рудуйся, Владичице, знамення милості Твоєї нам являючи». От вона, власне, явила нам милість і показує, що в ці найважчі хвилини життя для України вона з ними. Саме так являється вона до нас через цю ікону. Я не можу сказати, що ця ікона чудотворна, але до неї зараз дуже багато народу приходить, і ми впевнені, що вона знайде достойне місце в нашому храмі».

За словами Митрополита, до ікони «Знамення» звертаються з проханнями, коли Божа Матір повинна явити свою милість, змилостивитись над стражданнями та горем, над нашими земними турботами, які відводять нас від Бога.

«До неї звертаються люди, бо вона тримає в Пречистому Лоні Богомладенеця Ісуса Христа, а руки її підняті до гори. Вона молить свого Сина, щоб Він подав милість і змилосердився над кожним із нас у ці важкі часи», - розповів Митрополит Димитрій.

Від імені Святійшого Патріарха Філарета за понесені труди у справі збереження унікальних пам'яток сакрального мистецтва українського народу Високопреосвященний митрополит Димитрій відзначив академіка Ігоря Грициняка медаллю "За жертовність і любов до України".

Додамо, що одночасно із появою ікони Божої Матері «Знамення» у Львівському кафедральному соборі замироточила така ж ікона у Маріуполі.

Фото - прес-служби Львівсько-Сокальської єпархії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ