Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові відбулася Міжнародна конференція «Теорія та практика протидії злочинності в сучасних умовах»

Так, 31 жовтня відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Теорія та практика протидії злочинності в сучасних умовах», яку організував львівський міліцейський навчальний заклад. Відділ зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС.

Протидія злочинності в сучасних умовах – це складний та багатофункціональний процес, що вимагає ґрунтовного наукового аналізу державно-правової діяльності, а відтак – і підвищення рівня підготовки фахівців-юристів. В Україні щороку відбувається чимало наукових заходів з цієї тематики, спрямованих на вивчення та вдосконалення механізму протидії злочинності. Важливу роль у вирішенні цієї актуальної проблеми відіграють відомчі навчальні заклади, і Львівський державний університет внутрішніх справ зокрема.

Участь у форумі взяли науковці з Республіки Польща, Республіки Молдова та України, судді Конституційного Суду України. Правоохоронні органи представляли начальник штабу ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Юрій Гладун та начальник УМВС України на Львівській залізниці полковник міліції Володимир Дитюк.

Спеціальні гості наукового заходу – голова Фонду Ганса Зайделя, Державний міністр у відставці Урсула Меннлє з Федеративної Республіки Німеччина та заступник голови Львівського обласної державної адміністрації Володимир Харчук.

До міжнародного форуму також долучилися науковці з Національної академії внутрішніх справ, Львівського національного університету імені Івана Франка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Чорноморського державного університету імені Петра Могили, Донецького юридичного інституту МВС України, ну і звичайно – Львівського державного університету внутрішніх справ.


Розпочав роботу конференції ректор Львівського державного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, доцент, полковник міліції Валерій Середа.


«Ми раді вітати всіх присутніх у славетному місті Львові та висловлюємо слова подяки за участь у цьому науковому заході. Практична значущість сьогоднішнього науково-практичного заходу зумовлена тим, що передбачається глибокий аналіз процесу застосування законодавчої бази, обговорення концептуальних засад сучасної теорії та практики діяльності ОВС. Нам необхідно спільно розробити конкретні пропозиції щодо оптимізації системи правового регулювання діяльності з протидії злочинності в сучасних умовах», - заявив Валерій Вячеславович, і додав, що узагальнення виступів і дискусій учасників форуму повинні відобразити досвід роботи практичних підрозділів ОВС для визначення критеріїв ефективності їх діяльності у сферах протидії злочинності та профілактики правопорушень.


Плідної та результативної співпраці побажав учасникам і заступник голови Львівського обласної державної адміністрації Володимир Харчук:

«Львівський державний університет внутрішніх справ за традицією посів чи не найважливіше місце серед українських вишів, які скеровують значні наукові потуги на боротьбу зі злочинністю. На цей науковий захід спрямовані неабиякі сподівання представників Львівщини та держави загалом, адже злочинність в Україні досі залишається найактуальнішою проблемою. Тож для здійснення ефективної протидії потрібно запроваджувати новітні антикримінальні технології із залученням спеціальних наукових консультантів та експертів у цій галузі», – зазначив Володимир Харчук.

Декан факультету внутрішньої безпеки Вищої школи поліції в м. Щитно Кшиштоф Лоєк у вітальному слові подякував організаторам заходу за надану можливість участі у конференції та відзначив, що тематика форуму є дуже важливою для всіх структур та організацій, які займаються проблемами державної безпеки.


«Стратегія запобігання злочинності та розробка теоретичних моделей її запровадження – одне з основних завдань сучасної науки, реалізація якого є надзвичайно важливою у діяльності працівників поліції. Я переконаний, що сьогоднішня зустріч збагатить наш досвід та буде плідною не лише для теоретиків, а й для практиків», – відмітив делегат з Республіки Польща.

Представники практичних органів міліції Львівщини – начальник УМВС України на Львівській залізниці полковник міліції Володимир Дитюк та начальник штабу ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Юрій Гладун – побажали науковцям плідної роботи, результатом якої стануть законопроекти та підзаконні акти, які, будучи впроваджені в життя, суттєво покращать роботу правоохоронних органів.

Особливий гість – Державний міністр у відставці Урсула Меннлє відзначила, що, як представник Фонду Ганса Зайделя, вже не вперше співпрацює з Львівським державним університетом внутрішніх справ.

«У нашому Фонді ми розробляємо спеціальні програми, які дають можливість розвивати співробітництво у сфері протидії злочинності. Щодо мене, то я приділяю увагу проблемам боротьби з торгівлею людьми, оскільки ця тема є дуже актуальною у Німеччині. Ця проблема з’явилась у нашій країні в 60-70-і роки 20 століття: жінок з Азії та Південної Африки завозили до Німеччини з ціллю залучення до проституції, або для фіктивного укладення шлюбу».

Начальник факультету з підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції полковник міліції Іван Красницький виступив з доповіддю на тему «Взаємозв’язок якості кримінального закону та практики боротьби зі злочинністю». Зокрема, у своєму виступі науковець намагався дати відповіді на два питання: чи в силах ми створити дієвий кримінальний закон і наскільки, все ж таки, правозастосовна практика залежить від якості цього закону.

Цікавими були доповіді суддів Конституційного Суду України Віктора Шишкіна та Петра Стецюка, які звернули увагу учасників форуму на рішення Конституційного Суду України в системі механізмів протидії злочинності та прецеденти зловживання правом у сфері конституційно-правових відносин.


Також у ході обговорень мова йшла про необхідність вдосконалення в Україні правового регулювання кримінальної юстиції, ефективність якої значною мірою визначають кадри. Аналіз свідчить, що фаховий рівень більшості юристів не відповідає сучасним вимогам. Вища юридична освіта в Україні традиційно вважається базовою і, найчастіше, – достатньою.

По завершенню дискусій учасники міжнародної науково-практичної конференції висловили спільну думку, що одними з основних напрямків державної політики щодо протидії злочинності мають стати створення відповідних умов для ефективної боротьби зі злочинністю, організація міжнародного співробітництва у цій сфері; виявлення та усунення негативних соціальних процесів і явищ, що породжують злочинність та сприяють їй; створення атмосфери суспільної нетерпимості до злочинності; розроблення ефективного діагностичного інструментарію щодо виявлення психологічних причин, що сприяють вчиненню злочинів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ