Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

У Шанхаї від тисняви загинули 36 людей

Від тисняви, що зчинилася на святкуванні Нового року в Шанхаї, загинули 36 людей і поранено 47, повідомляють китайські офіційні особи, - BBC.

Тиснява сталася в історичному районі Бунд біля річки Хуанпу.

Тисячі людей зібралися там, щоб зустріти Новий рік.

У соціальних мережах пишуть, що штовханина почалася після того, як хтось почав розкидати несправжні гроші з балкону нічного клубу, і люди кинулися збирати їх з землі.

Місцева влада Шанхая повідомила, що ситуація почала погіршуватися о 23:35 за місцевим часом (о 17:35 за Києвом) і що причини інциденту з'ясовує робоча група.

На фотографіях із соцмереж видно, як людям, що лежать на дорозі, надають першу допомогу, а на місці події зібралося багато поліції.

Серед загиблих багато студентів, 25 з них - жінки, повідомляють державні ЗМІ.

Президент Сі Цзіньпінь доручив шанхайському уряду якомога швидше встановити причини тисняви, повідомляє державне телебачення.

На момент, коли почалася тиснява, традиційне шоу з феєрверків уже скасували через надмірну кількість людей, повідомляє Shanghai Daily.

Кореспондент ВВС в Шанхаї Джон Садворс каже, що розслідування може зосередитися на тому, чому, всупереч скасуванню шоу, на місце події все одно зійшлося так багато людей і чи було там достатньо поліції, щоб забезпечити порядок.

Туристка з Манчестера Ребекка Томас розповіла ВВС, що бачила на землі мертві тіла.

"Близько 10-15 людям їхні близькі робили масаж серця і штучне дихання, а поліція тим часом стояла збоку й дивилася. Я запитала поліцейського, чи можна мені допомогти, і мені сказали, щоб я відійшла подалі. Я бачила, як якийсь чоловік робив штучне дихання рот-в-рот своїй дружині чи дівчині, яка лежала на землі, а поліцейські дивилися на це", - розповіла вона.

"Там дійсно було надто багато людей! - написав користувач китайського мікроблогу Sina Weibo. - Якщо тебе затиснули всередині, ти вже не вийдеш звідти і можеш рухатися лише разом з натовпом".

Користувач під ніком iiisay додав, що після тисняви дорожня поліція спробувала оточити місце трагедії, сплівшись руками, однак люди кілька разів пробивали цей кордон.

Американський фотограф Ґабі Ґабріель розповіла ВВС: "Ніхто нічого не контролював, люди плакали. Це той випадок, коли бачиш найгіршу людську сторону".

Шанхайський уряд заявив, що поранених доставили до лікарень по всьому місту і що секретар міського осередку партії відвідав декого з них.

Минулого року, за даними Shanghai Daily, на святкування Нового року вийшло близько 300 000 людей, що призвело до численних заторів у місті.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ