Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У центрі Львова під носом влади ледь не завалився історичний будинок - поряд будують готель

У Львові будинок №5 на вул. Сербській - пам'ятка архітектури - може завалитись: зовнішня тримальна стіна, яка виходить у двір, де будують готель, вже півроку потроху нахиляється назовні – тріщини між нею і внутрішніми конструкціями щораз поглиблюються. Фахівці стверджують, що стіна може впасти у будь-який момент.

Досі цей будинок навіть не був визнаний аварійним. У появі тріщин посадовці дотепер звинувачували самих мешканців, мовляв, ті не дбають про своє житло.  

Бучу підняли тільки сьогодні (3 лютого), коли пан Богдан - власник офісу, що в одній з квартир цього будинку, - зрозумів, що через стіни, які розлазяться в різні сторони, євроремонту гаплик. Тож пан Богдан терміново звернувся до голови Комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради Ореста Шейки, а той зібрав усіх потрібних фахівців. .

А почалося все торік влітку, коли біля тильної стіни тепер аварійного будинку (саме тої стіни, яка нині валиться) почалося будівництво готелю. При цьому знесли дві прилеглі будівлі, розібрали межеві мури. До того ж, кілька років тому під сусіднім будинком №3 йшли масштабні археологічні розкопки. А з деякого часу каналізаційні стоки почали потрапляти прямісінько у підвал будинку на Сербській, 5. Відтак, мешканці помітили, що стіна їх будинку буквально у них на очах віддаляється від самого будинку. Люди запанікували. Почали звертатись по допомогу:

«Звертались скрізь, навіть в управління архітектури і будівництва в Києві, в санепідемстанцію, в міністерство охорони здоров’я. Останній раз написали листа Азарову. Загалом звернулись у сім чи вісім інстанцій», – розповів мешканець злощасного будинку Анатолій. Але жодної допомоги ні від кого не дочекались. 

Отож, фахівці, які нарешті прибули на місце аварії, з неприхованим здивуванням виявили, що ота стіна, яка виходить у двір, стоїть майже окремо від самого будинку. Працівники ЛКП заявили, що про біду «ні сном, ні духом».

«Особисто до мене скарги від мешканців не надходили. Коли розпочались будівельні роботи, на всі будинки ми поставили «маяки», і стали спостерігати за ними», - повідомив головний інженер ЛКП Юрій Горошко.

«Маячки» справді розставлені майже по всіх стінах будинку на Сербській, 5 і половина з тих маячків вже давно потріскались - явна ознака деформації.

«Стіна може впасти не сьогодні-завтра, а може протриматись ще тиждень або два. Зрозуміло, якщо ми негайно не почнемо щось робити – ризикуємо її втратити. Тому вже нині «Укрзахідпроектреставрація» почне виготовляти проект тимчасових підпор, а завтра візьмемось за укріплювальні роботи. Встановлення підпор триватиме з тиждень. А потім потрібно буде провести відповідні дослідження, виготовити проект і згідно з ним укріпити будинок. Очевидно, без капітального ремонту і заміни перекриття не обійдеться», - повідомив представник «Укрзахідпроектреставрація» Зіновій Лагуш.

Будівництво готелю веде компанія «Українські інвестиційні системи». Її представник Ігор Гиске заявив, що вони готові взяти на себе витрати не тільки на тимчасове укріплення будинку, а й на його капітальний ремонт.

«Завтра о 16.00 скликаю всіх на нараду. Мешканці наразі відселені не будуть, але ми маємо в максимально короткий час провести протиаварійні роботи», - повідомила голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ