Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Cуспільство  |  Кримінал

Ув’язнення «Равликів» – це змова терористів і лояльних до них міліціонерів у донецькій міліції, – Станіслав Федорчук

«В донецькій міліції не відбулася повноцінна люстрація. Величезна кількість людей, які були в Донецьку і мусили б сидіти в тюрмі, перейшли до лав української міліції без жодних доган і проблем. Відповідно зараз всі зусилля донецької міліції, зокрема, її керівництва в особі Аброськіна, спрямовані на те, щоб переконати суспільство в тому, що «Равлики» – це люди, які є ґвалтівниками, вбивцями, кримінальними злочинцями», – розповів «Гал-інфо» відомий громадський діяч та політолог Станіслав Федорчук.

«У Велико-Новоселківському районі є агрофірма. Стосовно цієї фірми надійшла інформація, що на її території знаходиться склад зброї й що співробітники цієї фірми є сепаратистами. Про це групу «Равлик» повідомив інший партизанський загін, який діяв на території цього району. «Равлики» в кількості трьох осіб приїхали до агрофірми, роззброїли охорону й знайшли склад зброї. Вони вилучили в зброю, вибухівку (5 кілограмів) і намагалися телефоном викликати міліцію, однак у відділку не брали слухавку. Тоді вони зателефонували безпосередньо до заступника Головного Управління МВС в Донецькій області Іллі Ківи і попросили, щоби той викликав міліцію», – розповів Станіслав Федорчук.

Громадський активіст додав, що, очевидно, «Равлики» співпрацювали із Ківою раніше, адже, на відміну від голови МВС В’ячеслава Аброськіна, Ківа публічно називає їх партизанським загоном та визнає, що вони дійсно виконували різноманітні доручення СБУ і МВС.

«Отже, Ківа зателефонував особисто до начальника Новоселківського райвідділу міліції і сказав, що вони мусять виїхати на місце, розібратися, що там і як. Вони приїхали, взяли групу «Равлики» та той партизанський загін, який їх запросив, у кайданки, приписали їм весь знайдений арсенал зброї, заявили, що ті вчинили збройний напад з метою пограбувати фермерське господарство. Всі люди, яких «Равлики» звинувачували в сепаратизмі, були записані у потерпілі та свідки», – сказав Федорчук.

За його словами, в той самий день, 8 травня, затриманих хлопців відвезли до Маріуполя, і вже 9 числа (себто в дуже короткий термін, що для української Феміди є дуже дивним) було прийняте судове рішення про запобіжний захід – затримання хлопців терміном на 60 днів.

«Зараз всі зусилля донецької міліції, зокрема, її керівництва в особі Аброськіна, спрямовані на те, щоб переконати суспільство в тому, що «Равлики» – це люди, які є ґвалтівниками, вбивцями, кримінальними злочинцями, що такої диверсійної групи ніколи не існувало, що ці люди не є ветеранами, які пройшли Іловайськ, аеропорт і так далі. Що це є звичайні кримінальні злочинці», – наголосив він.

Станіслав Федорчук зазначив, що, скоріш за все, внаслідок проведеної операції терористи за змовою з місцевими донецькими міліціонерами ліквідували дійсно ефективну групу, яка заважала їм у тилу вільно себе почувати, складати зброю, очікувати наступу російських військ.

«В донецькій міліції не відбулася повноцінна люстрація. Величезна кількість людей, які були в Донецьку і мусили б сидіти в тюрмі, перейшли до лав української міліції без жодних доган і проблем. Поза сумнівом, в донецькій міліції є окремі люди, які заслуговують на повагу, які пройшли добровольчі батальйони, які воювали і дійсно є адекватними. Але частина є аферистами, які мусять замість «Равликів» сидіти в тюрмі», – сказав громадський діяч.

Станіслав Федорчук наголосив, що справа з «Равликами» є критичною для суспільства тією само мірою, якою було побиття студентів на Майдані, коли вся країна побачила, що у відповідь на громадянську активність тебе можуть ламати, розмазувати по асфальту.

«Попри те, що Аваков мовчить, що він перебуває ніби над ситуацією, справа «Равликів» вже є достатньо резонансною, щоб міліції не вдалося замилити суспільству очі. Думаю, в разі, якщо суд ухвалить рішення й посадить їх на 9 років – максимальний термін за тими статтями, які їм інкримінуються, – слід очікувати, що суспільство почне вимагати не просто відставки Авакова, а, можливо, й перезавантаження всієї системи відносин між суспільством і владою», – заявив Станіслав Федорчук.

На думку активіста, ситуація з «Равликами» – це плювок в обличчя громадянському суспільству, всім тим людям, для яких Донецьк є Україною, батьківщиною, які воюватимуть за цю землю до останнього.

«Я переконаний, що всі ті люди, які служили з «Равликами» в батальйоні «ОУН», в батальйоні «Торнадо», в інших добровольчих з’єднаннях, стануть на захист своїх побратимів. Думаю, що їх підіпруть своїми плечима і волонтери, і громадські активісти, інші люди доброї волі. Станом на даний момент 10 депутатів Верховної Ради готові взяти на поруки всіх «равликів» і визволити їх із в’язниці. Ми дуже сподіваємося, що вони вийдуть у дуже короткий термін, і розкажуть, що насправді відбувалося, публічно», – зазначив він.

З точки зору Станіслава Федорчука, Аброськін мусить піти у відставку, перед тим розповівши суспільству, що він робив в окупованому Криму, чому віддав наказ про затримання партизанів.

«Бо наразі всі заяви Аброськіна свідчать тільки про одне: він вигороджує в черговий раз своїх співробітників, своїх підлеглих й цілком зневажає думку суспільства, ті факти, які озвучує адвокат, громадські захисники. Як на мене, така людина не має права посідати посаду голови МВС Донецької області», – резюмував громадський діяч.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ