Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбувся мітинг-реквієм біля криївки, що неподалік Оброшиного:16 серпня 1955-го тут стався один із останніх боїв УПА

Учора, 22 лютого, у селі Оброшиному, що біля Львова, поблизу колишньої криївки натериторії Лапаївського лісництва(Львівська область, Пустомитівський район) відбувся мітинг-реквієм з посвяченням «Стели Пам’яті» загиблих Героїв Небесної Сотні.

Відбулася поминальна молитва за полеглими під час Революції Гідності на Майдані та воїнами АТО.

Під час заходу звучали патріотичні пісні та вірші. Усі охочі могли долучитися до виступів. Також присутні мали змогу переглянути дитячі малюнки та фото, присвячені Майдану-2014. Наприкінці народного віче всіх запросили скуштувати свіжозвареного кулеші та погрітися біля вогню.

Організатор мітингу Михайло Кондрин розповів: «Я був активним учасником Революції Гідності у Києві. Тоді отримав кульове поранення,але, на щастя, вижив. В той час поклявся, що обов’язково проведу акцію пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Він додав, що фінансову допомогу надали два львівські священики. З їх ініціатививдалось зібрати понад 12 тис. грн.

За словами Михайла Кондрина, такі акції пам’яті потрібно проводити в кожному селі для того, щоб люди не забували про своїх героїв.

Водночас учасники дійствамогли оглянути музей-криївку УПА. Ця криївка була знайдена заспогадами колишньої зв’язкової, нині вже покійної мешканки села Басівки Волидимири Кулик (псевдо «Андріївка»).

Криївка була побудована на місці земляних споруд лінії оборони Львова часів українсько-польської війни 1918-1919 років. Ще до нашого часу збереглися сліди від військових траншей і різних земляних заглиблень.

За спогадами Волидимири Кулик, поблизукриївки16 серпня 1955 року стався один із останніх боїв УПА з енкаведистами на теренах Львівщини. Тоді повстанці довго стримували атаки. Та сили були не рівними. Чисельна перевага загону карателів дала можливість оточити село потрійним кільцем. Група упівців складалася з трьох осіб: командира Гнатіва Михайла (псевдо «Скорий»), Янкевича Степана (псевдо «Крук»), Кулик Володимири ( псевдо «Андрійка»). Повстанці не мали жодної можливості на прорив і не мали права на швидку загибель, бо треба було знищити архівні матеріали УПА. «Скорий» і «Крук» тримали оборону, а «Андрійка» спалювала документи. Карателі, побачивши, що повстанці живими не здадуться, позакидали їх гранатами. «Скорий» – загинув, а «Крука» і «Андрійку» поранених і непритомних забрали у тюрму на Лонського.

Потім чекісти закидали криївку гранатами та знищили. Довгий час про криївку ніхто не знав. У 70-х роках минулого століття вона частково провалилася і була практично знищена працівниками КДБ СРСР.

З розповідей Волидимири Кулик відомо, щокриївка складалася з двох підземних приміщень, які були з'єднані підземним ходом. У меншому із них знаходились друкарські машинки, на яких повстанці виготовляли різні листівки. Друкували упівці у цій криївці різні пропагандиські матеріали до 1953 року.

16 серпня 2009 року жителі села Басівки посвятили місце під встановлення пам'ятного знаку, який було відкрито 22 серпня 2010-го. У посвяті брала участь Волидимири Кулик «Андрійка», але до відкриття вона не дожила. Та саме завдячуючи їй, були відкриті невідомі сторінки боротьби за незалежність України групи повстанців «Скорого» і «Рути». 7 вересня торік відбулося відкриття музею-криївки УПА.

Нині до криївки приїжджає багато відвідувачів, щоб сфотографуватися у формі воїнів УПА та ознайомитися з історією тих часів.

Завідувач музею-криївки Іван Попович повідомив: «У наш музей приходить багато людей різного віку, особливо у вихідні. Такі криївки особливо потрібні тепер, щоб молоді люди пам’яталипро тих, хто віддавав життя за Україну тоді».

Він додав, що вхід до музею-криїівки безплатний. Але багато відвідувачів залишають кошти та розвиток музею. Окрім того, чоловік чимало витративвласних коштів на відновлення криївки-друкарні. Також 20 тисяч грн виділила на ці роботи Пустомитівська районна рада.

Водночас Іван Попович сказав, що музей-криївка поповнюється завжди новими експонатами, які дослідники національного визвольного руху села Басівка збирають зі всього району. Так у 2013-му, відновлючи стару криївку, пошуковці знайшли у землі оброслий корінням бідон з документами, який слугував місцевим партизанам сейфом, поштовим ящиком. Інший експонат - рація у мідній скриньці.

Фото - Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ