Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Cуспільство

Як вдягають військових

У що вдягають і взувають щойно мобілізований військових розповіли у Регіональному медіа-центр МО України (м. Львів).

Зважаючи на те, що навколо речового забезпечення військовозобов’язаних четвертої хвилі мобілізації точиться багато різних панічних чуток, розповідаємо як одягають й у що взувають українських бійців, які прибувають до навчальних центрів Збройних Сил України.

Про речове забезпечення мобілізованих, які вони отримують по прибутті до 184 навчального центру Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного потрібно розповісти окремо. Адже у порівнянні із першими хвилями мобілізації, ті, хто призваний до військових лав на початку 2015 року, споряджений майже на рівні стандартів НАТО.

Під пункт забезпечення речовим майном відведено чималий спортзал одного з військових містечок. Перше, що кидається в очі, це чималі стелажі забиті різним спорядженням, як кажуть «під зав’язку». Не має ажіотажу і черг також не має. Кожен мобілізований має достатньо часу для того, щоби отримати повний комплект обмундирування, приміряти його. А за потреби – замінити на інший розмір.

«Проблем із заміною не має. Комусь щось не пасує – підходить і міняє», – розповідає начальник речової служби Академії капітан Віталій Маліновський.

Єдине, що залишилось незмінним у переліку речей, що видаються на руки новоспеченим бійцям, це казанки, фляги, кружки та ложки. А також офіцерські сумки старого зразка. Вони надійніші та зручніші за іноземні аналоги. І на цьому список архаїзмів завершується.

Військовий однострій, який отримує, припустимо, офіцер запасу складається з наступного переліку речей: костюм камуфльований. А це бушлат та підбушлатник, кітель та брюки у кольорі, який зараз називають «армійській піксель». Це та сама уніформа нового покрою, яка зараз масово почала  надходити  у війська. Шиють її підприємства у Черкасах, Києві та Харкові по абсолютно однакових лекалах. Крім того, декілька пар шкарпеток, ремінь поясний, ще одна пара натільної білизни вже від українського виробника. Є і вітровологозахисний костюм. Куртка і штани по типу рибальських у кольорах українського польового однострою. Також виготовляється в Україні. До того ж, видаються і речі, передані у якості допомоги Збройним Силам України країнами-партнерами. Відтак, у кожному комплекті є натільна білизна, рушники, шкарпетки, рукавиці від Війська Польського. Для того, щоби не мерзла голова та шия замість звичайної шапки-фески видається так званий «баф». Тобто труба з цупкої матерії, яку можна використовувати як балаклаву, або шапку, або одягати на шию, як шалик. І усі речі пакуються у речовий мішок об’ємом приблизно 55 літрів також кольору польського армійського «флектарну». Ну а рядовому та сержантському складу до того ж видається утеплений польовий костюм та водонепроникні берці, надані урядом Канади.

Мобілізовані укомплектуванням задоволені. Зазначають, що тепер українська армія має пристойний і бойовитий зовнішній вигляд. Та й українська продукція військового призначення набула гідної якості. І дякують країнам-партнерам, які допомогли у забезпеченні українського війська там, де поки не почали на повну потужність працювати вітчизняні підприємства.

Відзначимо, що кожен військовозобов’язаний, який отримав повний комплект обмундирування та носимого спорядження може, за бажанням, надіслати свої цивільні речі додому. Для цього їх прямо на місці пакують у спеціальні чохли на яких кожен респондент дописує свою домашню адресу. Пересилка, звичайно, за казенний кошт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ