Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Якби ми працювали у Києві, то не зробили б того, що зробили у Львові, - Федір Стригун

14 лютого Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької святкує ювілеї лауреата Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, народного артиста України Федора Стригуна та народної артистки України Таїсії Литвиненко.

«Якби доля не розпорядилася так, що ми приїхали до Львова, то ми б сьогодні розмовляли по-іншому. Ми потрапили в середовище неподвійних стандартів, потрапили в українське середовище, де на сцені та за кулісами говорили українською мовою. Якби ми працювали у Києві, то ми б не зробили того, що зробили у Львові», - сказав Федір Стригун сьогодні, 6 лютого, під час прес-конференції.

За його словами, на той час український театр вважали периферією.

«Ми були виховані на меншовартості. Всі оглядались на Москву, що там скажуть про ту чи іншу постановку. Це було дуже бридко. Зараз театр потребує людей з українським мисленням, українською душею, українським геномом, українським кодом, адже без цього не буде нічого», - сказав він.

За його словами, українське кіно зараз спалахнуло новими талановитими режисерами та акторами.

«Театр у гіршому становищі. Сьогодні знизилася кількість відвідувачів. У людей бракує грошей, а квиток в кіно коштує дешевше. Раніше ми боролися за загальнодоступний театр, тому квитки були дешеві. Однак, без театру не можна залишити націю, народ та державу. Нині для театру влада нічого не зробила, але головне, що не знищила. Зрештою, ми розвиваємось, коли перед нами ставлять перепони. Театр – це справа вічна, і я не шкодую, що віддав цій справі 55 років свого життя», - сказав Федір Стригун.

Його дружина, акторка Таїсія Литвиненко розповіла, що їхнє подружжя об’єднане любов’ю одне до одного та до спільно справи, а це дозволило зберегти шлюб та роботу протягом 52 років спільного життя.

Вона переконана, що людину формують інші люди, яких вона зустрічає на своєму шляху.

З ім’ям Федора Миколайовича асоціюється український театр часу незалежності, він зумів поєднати на сцені самобутність нашої нації та академічний театральний стиль. Таїсія Йосипівна – багатогранна  особистість, яка своє життя присвятила розвитку театрального мистецтва і проявила себе не тільки як талановита актриса театру та кіно, але й як педагог. Творчий тандем Стригун-Литвиненко є знаковим для українського мистецтва. Вони подарували глядачам свій талант і виховали не одне покоління акторів.

З нагоди такої поважної дати усіх охочих запрошують на Урочистий вечір, присвячений ювілярам.

Квитки можна придбати у касі театру.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ