Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Яценюк відвідав українсько-американські навчання на Яворівському полігоні та сфотографувався на БМП

У середині червня на Яворівському полігоні, де американські інструктори навчають українських військових, очікується перша ротація: на зміну трьомстам випускникам, що пройшли двомісячну програму, будуть набрані новобранці. Незадовго до цієї події на полігон завітали високі особи – прем’єр-міністр Україні Арсеній Яценюк, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков з українського боку – та посол США Джеффрі Пайєтт – з американського.

Формальним приводом приїзду високопосадовців стала презентація нових безпілотників. Втім, цим програма не обмежилася.

Під час візиту прем’єр-міністра десантники 173-ої бригади ВПС США та бійці Національної гвардії України провели дві показові навчальні операції. Під час першої з них вони захопили будинок, про який, за легендою, нічого не знали; знешкодили терористів, що причаїлися усередині, вилучили наявну в них зброю та заволоділи топографічними картами. Спершу цю операцію провели американці, згодом її повторили українські бійці.

Друга операція містила перехресний вогонь у польових умовах. Присутні на вченнях журналісти потрапили майже в епіцентр події й мали змогу почути роботу стрілкової зброї.

Участь у другій операції взяли, серед іншого, бійці знаменитого підрозділу «Ягуар», який рік тому брав участь у звільненні Харківської обласної адміністрації. Перед брифінгом прем’єр-міністр України потиснув руку кожному з бійців підрозділу й сфотографувався із ними на БМП. Згодом до українських вояків приєдналися й їхні американські колеги.

В короткій промові Арсеній Яценюк подякував американським та канадським військовим за допомогу в розбудові української армії.

«Завдяки цим навчанням ми отримаємо не тільки сильну армію і сильну Національну гвардію – ми отримаємо сильних особистостей, які здатні вести за собою солдатів, які мають дух команди, мають український дух і здані перемагати», – зазначив прем’єр-міністр.

Крім того, він нагадав, що в ці самі хвилини бойовики, керовані Росією, здійснюють нахабне порушення Мінських угод і атакують позиції сил АТО під Мар’їнкою.

«Росія вчора зірвала тристоронню зустріч, а сьогодні дала вказівку своїм терористам почати військову операцію», – заявив Яценюк. За його словами, це сталося напередодні саміту Великої сімки і він очікує, що на цьому саміті «світова спільнота дасть правильну оцінку російської агресії». «Це ще один виклик для світової спільноти ... Очікую, що на саміті Великої сімки світове співтовариство дасть правильну і адекватну відповідь російської агресії», – сказав прем'єр.

Нагадаємо, що в квітні на полігоні стартували українсько-американські командно-штабні навчання Fearless Guardian («Безстрашний страж») 2015. Тоді до України прибули десантники 173-ої бригади ВПС США. Серед членів бригади – насправді досвідчені бійці, що пройшли Афганістан та Ірак.

В серпні до України прибудуть інструктори з Канади, які в вересні переберуть естафету в американців і продовжать підготовку української армії.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ