Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

За п’ять років замок у Старому селі буде, як новий

Сьогодні, 11 листопада, голова Львівської ОДА Василь Горбаль та генеральний директор ТОВ «Кріс» Михайло Риба підписали угоду про передачу в концесію замку в с.Старе Село Пустомитівського району на 49 років.

«За планом робіт, який є додатком до концесійного договору, у 2015 році замок мають повністю ввести у експлуатацію, – розповів заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький. – Весь 2011 рік триватиме підготовчий процес, у 2012 проводитимуть відповідні роботи. А вже за рік в експлуатацію уведуть першу чергу об’єктів цієї концесії, тобто усі побачать перший етап реконструкції».

Михайло Риба наголосив, що зараз важливо врятувати те, що залишилося від замку – запобігти руйнуванню стін, очистити їх, законсервувати. Також на території замку треба провести досліди, археологічні розкопки.

Щодо концепції замку, то генеральний директор ТОВ «Кріс» зазначив: «Ми б хотіли, щоб там з’явився готель, також тут ми плануємо проводити мистецькі фестивалі. На території замку є капличка, яку треба відродити. Найважливіше – це збереження об’єкту культурної спадщини, використання його у суспільних потребах». Михайло Риба також розповів, що до нього уже зверталися люди, котрі готові організувати перегляд футбольних матчів на території замку.

Михайло Риба також додав, що поки важко говорити про конкретні суми, які треба інвестувати у відновлення замку. «Попередньо співпрацю обумовили з дев’ятьма приватними організаціями, які готові фінансувати певні проекти. Звісно їм будуть надані пільги, пов’язані з їхньою професійною діяльністю».

Нагадаємо, що ще 7 липня Львівська облдержадміністрація оголосила концесійний конкурс, переможцем якого, у підсумку визнали ТОВ «Кріс». «Товариство запропонувало найкращі умови здійснення концесійної діяльності відповідно до умов конкурсу, – розповідає голова Львівської ОДА Василь Горбаль. – Зокрема, концесіонер зобов’язався вивести об’єкт із аварійного стану, провести необхідні ремонтно-реставраційні роботи та ввести його в експлуатацію», – зазначив він.

Губернатор запевнив, що влада всіляко сприятиме, щоб концесіонер виконав той графік, який є. «Ми також будемо працювати над розвитком інфраструктури, адже дорога до Старого села у дуже поганому стані», – сказав Василь Горбаль.

Довідка

Замок у Старому Селі (XVII ст.) - пам’ятка архітектури національного значення. Він розташований у центрі села, котре відноситься до древніх поселень. Замок використовувався як оборонна споруда, тому неодноразово зазнавав руйнувань, але відбудовувався та зміцнювався.

Пам’ятка займає територію 1,1 га, оточена товстими мурами і стінами висотою до 8 м. Раніше замок мав шість башт, проте зараз залишилися лише три. Найкраще збереглася східна вежа із вцілілими зубцями корони.

Нині пам’ятка перебуває у незадовільному стані – необхідно провести термінові протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи.

Фото із сайту festyvali.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ