Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За шестибальною шкалою львівська преса допримується журналістських стандартів на 3,8

У Львові серед друкованих ЗМІ нема жодного видання, де б не було «джинси». Такі результати моніторингу регіональної преси та національних телеканалів щодо дотримання журналістських стандартів та замовності матеріалів. Аналізували шість друкованих видань Львова за жовтень цього року. Про це повідомили сьогодні, 24 листопада, під час круглого столу.

Моніторили 6 видань – «Львівська пошта», «Експрес», «Львівська газета», «Новий погляд», «Ратуша» та «Високий замок». Головний редактор газети «Ратуша», експерт Микола Савельєв зазначив, що найбільше «джинси» зафіксовано на сторінках газети «Високий замок», «однак часто позиція ВЗ була зумовлена їхніми симпатіями до однієї політично сили».

«Злет джинсовості ми спостерігали на виборах у вересні, жовтні цього року», – додав Микола Савельєв. Він вважає, що найбільша небезпека – це не джинсовість, а непрофесіоналізм. «Адже зі ста журналістських розслідувань, справжнє одне, все решту – «заказуха», або непрофесіоналізм», – зазначив він.

Керівник Центру політичних досліджень, політолог Анатолій Романюк вважає, що на відміну від Києва, де домінує Банкова, у Львові немає домінації якоїсь однієї сили. «Усі політичні сили досить рівномірно розміщували свої матеріал, хоча дещо домінувала «Батьківщина». Але усі політичні сили є однаково сірі», – зазначив він.

Він також додав, що індикатори не завжди допомагають впіймати і оцінити джинсу. «Критерії, за якими оцінювали ЗМІ, не дають можливості вловити те проти чого ми боремося – замовності, тенденційності матеріалів», – сказав політолог.

Виконавчий директор агентства інфографіки «Український медіа сервіс» Олег Онисько говорить, що, на жаль, львівська преса повністю провалила кампанію з інформування громадян про те, хто балотується. «90% матеріалів, на мою думку, були замовними і оплаченими. Нині газети пишуть про політику або за гроші, або не пишуть взагалі. Маємо сумний результат – партія без грошей не потрапить у львівську пресу. Хоча «Експрес» робив кволу спробу відділити політичну рекламу і спробувати розібратися з усі цим», – підсумував він.

З цього приводу журналіст Отар Довженко зазначив: «Журналістам треба виробляти у собі професійний імунітет, і зрозуміти, що рано чи пізно нам доведеться зробити етичний вибір. На цих виборах багатьох пронесло, але не факт, що пронесе далі. Тому такими дослідженнями ми хочемо застерегти людей, перед цією небезпекою», – сказав він.

Зазначимо, що це дослідження провели за підтримки Агенції з міжнародного розвитку США та міжнародної громадської організації «Інтерньюз-України». Моніторинг за дотримання журналістських оцінювали за шістьма критеріями – баланс думок/точок зору, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота надання фактів/інформації з проблеми.

Аналізували пресу п’яти регіонів: Львів, Рівне, Київ, Крим та Донецьк у виборчому жовтні 2010. Найбільше журналістських стандартів дотримувалися друковані видання Києва, та Донецька (4,97 балів за шестибальною шкалою). У Львові це показник – 3,8, у Криму – 2,78.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ