Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

Львів’янин Олексій Салига залишається заручником влади: під домашнім арештом з електронним браслетом. Фото. Відео

Сьогодні, 17 лютого, львів’янину активісту Майдану Олексію Сализі, згідно з постановою суду про цілодобовий домашній арешт, у головному управлінні міліції у Львові вдягнули електронний браслет. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

У п’ятницю, 14 лютого, Шевченківський суд Києва виніс рішення про зміну запобіжного заходу львів’янину Олексію Сализі, якого 23 січня близько 4.30 у Києві, коли відбулося так зване полювання на Автомайдан, затримав та жорстоко побив Беркут. Увесь цей час активіст перебував у Лук'янівському СІЗО, як фігурант у так званій справі "Кріпосного провулку".


Відео нападу Беркуту на жовтий бус у якому перебував Олексій Салига. Відео Lepre Valentine.

Фото - povnatorba.com

Як розповів в коментарі журналістам Олексій Салига, рішення суду потрібно дотримуватись поки справа не закрита згідно так званого закону про амністію.

Олексій був у жовтому бусі, який підрізала машина без номерів. Активісти саме везли на Майдан воду та дрова. Олексія разом з іншими активістами витягнули з машини та жорстоко побили. Пізніше з’ясувалося, що їх привезли в Маріїнський парк, там їх били, знущалися з них, вони годину стояли на колінах в снігу .

За словами Олексія Салиги, затримання супроводжувалося побиттям та катуванням, як фізичним так і психологічним. Затримували активістів Майдану бійці київського, дніпропетровського та чернігівського Беркут.

«Били під час затримання, били по при те, що коли я вийшов з машини, то підняв руки в гору і голосно сказав, що опору не чиню. Коли питали звідки, хоч це можна було зрозуміти і по акценту, то щойно дізнавалися, що зі Львова, отримував додатково. Били ногами та кийками. У якийсь момент просто перестав рахувати удари. Постійно лунала ненормативна лексика, образи та погрози», - розповів Олексій Салига.

Олексій Салига після затримання на суді.

Він продовжив: «Я був одним із перших хто вийшов з автозаку, коли при огляді роздягнувся, то почув голос жінки, яка сказала: «О, Боже!». Я повернувся до неї обличчя, а у цієї жінки текли сльози».

Себе він побачив вже у камері. За його словами, усе тіло, спина, руки та ноги були фіолетового кольору після кийків та ніг Беркуту.

«Я ніяк не можу зрозуміти, як люди можуть таке робити», - дивується він.

Однак після катування в Маріїнському парку Олексій вирішив від медичної допомоги відмовився, незважаючи на численні забої, гематоми та розсічення голови.

«Краще було потерпіти ніж за таких умов, коли активістів викрадали, потрапити в лікарню. Хоч в СІЗО доступ адвокатів блокується, але мені здалося, що там безпечніше», - пояснив своє рішення Олексій.



На запитання, чи усвідомлює він, що став заручником влади відповів: «В перерві між допитами ми в коридорах могли перетинатися з хлопцями, які проходили по тій самій справі і яких затримали разом зі мною. Ми готові були терпіти, щоб тільки люди не йшли з Майдану. Ми були готові до того, що ця система так просто не відпустить. Ми підтримували один одного, нас навіть підтримували інші ув’язнені. По коридорах навіть чути було гасло «Слава Україні!», - розповів Олексій Салига.

Сьогодні, 17 лютого, Олексію Сализі на ліву ногу вдягнули браслет.




Як пояснив журналістам начальник головного управління  міліції Львова Сергій Зюбаненко, база, яка буде відстежувати пересування Олексія Салиги, розташована в міському управлінні.



Олексію одягають браслет.
Олексій Салига. Фото: Андрій Поліковський / iPress.ua

«У нас є спеціалісти, які безпосередньо відповідають за спостереженням за електронним пристроєм. Якщо він є пошкоджений чи знятий, ми отримуємо сигнал. Відповідно, міліція виїздить на місце, де утримується особа, і далі міліція діє згідно з посадовою інструкцією. Таких випадків, хибний виклик, як це було у Дніпропетровську, у Львові не зареєстровано», - зазначив Сергій Зюбаненко.

За його словами, щодо активістів Майдану, то під домашнім арештом із електронним пристроєм стеження є також хлопець у Трускавці.

«Громадянину Сализі суд призначив таку міру запобіжного заходу, і ми будемо відслідковувати його дії. Ця справа попадає під євроінтеграційні, якщо буде постанова про закриття цього провадження, то браслет одразу буде знятий і людина буде звільнена», - пояснив Сергій Зюбаненко.

Фото і відео - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ