Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мер Львова відкидає можливість будівництва сміттєперобного заводу в Грибовичах

Міністерство регіонального розвитку погодило проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєперобного заводу. Втім будівництво заводу поруч з існуючим полігоном ТПВ в с. Грибовичі неможливе. Про це заявив Андрій Садовий відповідаючи на запитання журналіста Гал-Інфо.
фото - Serg Bobra, Гал-інфо

«Міністерство регіонального розвитку погодило проект рекультивації сміттєзвалища та будівництва сміттєперобного комплексу. Це є перший етап. Другий етап – це погодження і конкретизація суми Міністерством фінансів. Після цього вже мають бути наступні етапи – підписання угоди між Львівською міською радою і Європейським інвестиційним банком. Паралельно зараз мали би продовжити роботи експерти, яких наймає Європейський інвестиційний банк. Це є процес достатньо довгий, але не зважаючи на цю частину, ми в серпні плануємо розпочати роботи по стабілізації та рекультивації полігону. Це те, чого найбільше вимагають мешканці Грибович, Малехова і Львова», - зазначив Андрій Садовий.

Також він зазначив, що будівництво сміттєперобного комплексу в безпосередній близькості до сміттєзвалища у с. Грибовичі неможливе. «В нас немає згоди від Грибович щодо будівництва заводу. Думаю там будівництво неможливе», - наголосив Андрій Садовий.

Зазначимо, у липні Львівська міська рада подала заявку до Мінрегіонбуду для участі у програмі розвитку муніципальної інфраструктури. Участь міста у цій програмі дозволить отримати кредит Європейського інвестиційного банку на побудову сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, на що загалом потрібно близько 40 млн євро. 

ТзОВ «Захід ресурс плюс» без проведення тендеру отримав право сортувати та пресувати сміття у Львові

ЄІБ надає кредит на 25 років під 1,5% річних. Після того, як угоду підпишуть, місто вибере ділянку під будівництво сміттєпереробного заводу. Розпорядником та отримувачем майбутнього проекту буде ЛКП «Львівспецкомунтранс».

Нагадаємо, рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 22 липня, сортуванням та пресуванням сміття у Львові займатиметься ТзОВ «Захід ресурс плюс». «Ми розглянули їх пропозицію та надали дозвіл на облаштування пункту перезавантаження та сортування сміття. Мова йде про тимчасове явище. ТзОВ «Захід ресурс плюс» буде працювати до того часу, коли у Львові буде збудовано та запрацює сміттєперобний комплекс», - розповів під час брифінгу 27 липня 2016 року Юрій Голець, начальник управління житлового господарства ЛМР.

Компанія планує розпочати свою роботу уже в серпні. «На сьогодні ми (ТзОВ «Захід ресурс плюс» - ред.) уже завезли один прес для пресування сміття. Він має потужність 800 тонн та спресовує сміття в тюки розміром 1 метр на 80 см, а довжина такого тюка може регулюватись. Середня вага уже спресованого кубічного метру може сягати 600 кілограмів. Також буде привезено іще один прес, котрий має зусилля стискання 1 до 10. Це не нове обладнання. Вартість більшого преса близько 500 тисяч доларів, меншого – 300 тис. доларів», - зазначив Іван Олексієвець, керівник ДП "Національний проект "Чисте місто".

З його слів, «Захід Ресурс Плюс» вже уклало договір про оренду приміщень площею 6 тис. кв. м. на промислових територіях заводу «Сільмаш» на вул. Шевченка з їх приватним власником. Також Іван Олексієвець зазначив, що ТзОВ «Захід ресурс плюс» змонтує у Львові три сміттєсортувальні лінії.

Нагадаємо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі стався зсув сміття, внаслідок чого троє рятувальників загинули. Відтоді, Грибовицьке сміттєзвалище закрили, а львівське сміття почали вивозити на сміттєзвалища трьох-чотирьох міст області та Києва.   

Зазначимо, раніше ЗМІ повідомляли, що Львівська міська рада відмовила 43 фірмам, котрі хотіли збудувати сміттєпереробний завод на території Грибовицького сміттєзвалища.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ