Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Наукова євроінтеграція України: у Львові запустили проект IMAGE

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/3
19 лютого Львівську політехніку відвідав Генеральний директор з питань розширення ЄС в Європейській комісії Крістіан Даніельсон. Зокрема, він взяв участь у церемонії офіційного запуску наукового транснаціонального проекту IMAGE, передає Гал-інфо.

Спершу Крістіан Даніельсон зустрітися із ректором університету професором Юрієм Бобалом, а також науковцями, які координують проект IMAGE - переможцями грантової програми ЄС "Горизонт–2020". Потім він провів перемовини з представниками українського науково-дослідницького співтовариства щодо подальшої співпраці з ЄС у цій сфері. І наприкінці взяв участь у церемонії  офіційного запуску проекту  IMAGE.

Під час зустрічі Крістіан Даніельсон подякував науковцям Львівської політехніки та всім, хто долучився до налагодження співпраці між Україною та іншими країнами Євросоюзу. Також він нагадав, що «Горизонт–2020» – це найбільша транснаціональна програма у сфері інновацій та досліджень з бюджетом у майже 80 млрд євро на 2014-2020 рр.: «Я радий, що з часом Україні вдалось доєднатись до програми у 2015 році. Відтак українські дослідники, наукові й навчальні заклади та інноваційні підприємства можуть повноцінно брати участь у цій транснаціональній діяльності на рівні із іншими країнами-членами ЄС та країнами – кандидатами на вступ до Євросоюзу".

Скільки коштів виділили на проект?

Зі своєї сторони ректор "Львівської Політехніки" Юрій Бобало подякував представникам Європейської комісії за наданні кошти задля розвитку наукової діяльності. «Ми вдячні, що проект Львівської політехніки під назвою «Innovative Optical/Quasioptical Technologies and Nano Engineering of Anisotropic Materials for Creating Active Cells with Substantially Improved Energy Efficiency» (переклад – «Інноваційні оптичні/квазіоптичні технології та наноінженерія анізотропних матеріалів для створення активних комірок із суттєво підвищенною енергоефективністю») отримав погодження на фінансування за грантовою програмою ЄС "Горизонт 2020». Вартість такого проекту становить 1 692 000 євро, термін виконання – чотири роки.

Які країни співпрацюватимуть?

Проректор з наукової роботи професор Наталія Чухрай у коментарі Гал-інфо розповіла, які країни співпрацюватимуть з Україною у цьому напрямку. «Окрім Політехніки як координатора, будуть долучені ще вісім партнерів – університетів та інноваційних фірм з Німеччини, Франції, Польщі та України. А керівником проекту призначений його ініціатор та натхненник – професор кафедри телекомунікацій Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук, знаний в Україні та за кордоном науковець у галузі оптики і лазерної фізики та фізики твердого тіла Анатолій Андрущак. Цей проект в межах конкурсу MSCA-RISE програми «Горизонт–2020» є першим в Україні, де координуючою організацією є українська інституція , тобто Львівська політехніка».

Які головні завдання цього проекту?

Координатор проекту Анатолій Андрущак на своєму власному прикладі довів, що доклавши зусиль можна отримати гроші для розвитку нових технологій. «Я подавався на фінансування під цю програму три рази. Після першої відмови ми врахували негативні зауваження та внесли до пропонованого проекту корективи. Відтак покроково набирали ще вищі «прохідні» бали, аж допоки не домоглись свого.  Звісно ж, що проект має бути дійсно інноваційним, а, по-друге, його ініціатори повинні мати наукові досягнення, визнані у світі, достатню міжнародну співпрацю і виявити наполегливість – адже підготовка такого проекту передбачає 3–4 місяці натхненної командної роботи. 

А суть цього проекту утому, щоб вивчити та запропонувати нові шляхи використання анізотропних матеріалів під уже напрацьовані нами технології з метою створення новітніх оптоелектронних пристроїв і нового класу кристалічних нанокомпозитів із заданою анізотропією, котрі, на нашу думку, знайдуть широке використання в найрізноматнішніх наукоємних виробництвах і в Україні, і за кордоном. Хочу відзначити й той відрадний факт, що до нашого міжнародного консорціуму доєднались вітчизняні фірми, зокрема НВО «Карат», що входить до складу «Концерну «Електрон», і ПП «SoftPartners».

На що витрачатимуть кошти?

За словами Анатолія Андрущака, кошти в більшості передбачені на зарубіжні відрядження співробітників новоствореному Науково-навчальному центрі Інноваційних Технологій і Наноінженерії (англ. – Center of excellence for Innovative Technologies and Nanoengineering), яких будуть набирати не тільки з працівників Політехніки, але й з інших дослідницьких інституцій Львова, які мають відношення до матеріалознавства та нанотехнологій. Там вони матимуть можливість працювати у провідних фірмах на найновішому обладнанні та реалізовувати наші напрацювання.

Також запланований і взаємний обмін, тобто за проектні кошти у Львівську політехніку, як і до інших партнерів з України, будуть приїжджати у відрядження на місяць і довше іноземні науковці від партнерів нашого Консорціуму з Німеччини, Франції та Польщі. Вони теж  будуть проводити наукові дослідження на створених експериментальних установках в лабораторіях Центру.

«У нашому новоствореному Центрі є просторі приміщення, де вже завершено ремонт. Тож маємо всі умови для створення сучасних дослідницьких лабораторій за кошти Європейського Союзу, прийому закордонних науковців і плідних наукових досліджень», – додав Анатолій Андрущак.

Довідка. Зазначимо, що "Горизонт-2020" є першою програмою ЄС, до якої долучилася Україна в період застосування Угоди про асоціацію. Участь у ній засвідчує, що Євроспільнота та Україна вважають наукові дослідження та інновації вирішальними для економічного зростання та створення нових робочих місць.

Водночас, це відкриває широкий спектр нових можливостей для українських науково-дослідних інститутів, університетів та бізнесу: від фундаментальних досліджень до прикладної діяльності. Наприклад, Україна тепер зможе отримувати гранти від Європейської дослідницької ради, звертатися за фінансовою підтримкою для інноваційних малих і середніх підприємств, отримувати підтримку наукових розробок і науково-дослідних проектів, а також брати участь в керівництві та координуванні проектів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ