Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Частина львів'ян не підозрюють, що могли залишитись без сімейного лікаря

Пацієнт може не знати про те, що його підписана зі сімейним лікарем декларація про медичне обслуговування втратила чинність, до прикладу, через те, що лікар змінив місце роботи, звільнився, пішов у декретну відпустку абощо.
acc.cv.ua

Як мають діяти медперсонал і пацієнт у таких випадках розповіла Гал-інфо заступниця директора департаменту – начальниця управління охорони здоров'я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Марта Матюшко. 

За її словами, причиною анулювання декларації може стати зміна адреси надання первинної медичної допомоги. 

У пункті 9 розділу II наказу №504 «Про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги» йдеться про те, що у разі зміни адреси надання первинної медичної допомоги, надавач первинної медичної допомоги [сімейний лікар, або терапевт або педіатр] повинен завчасно повідомити про це осіб, які належать до відповідного спеціаліста, шляхом забезпечення:

  • розміщення відомостей про таку зміну в місці надання ПМД у доступному для пацієнтів місці;
  • розміщення відомостей про таку зміну на вебсайтах (вебсторінках) відповідного надавача ПМД (за наявності);
  • індивідуального повідомлення осіб, що належать до відповідної практики, про таку зміну телефоном чи в інший спосіб, визначений пацієнтами (стосується лише пацієнтів, записаних на прийом до лікаря з надання ПМД).

Як запевняє Марта Матюшко, у закладах охорони здоров'я Львова про закінчення декларації здебільшого повідомляють телефоном. Обдзвін декларантів може здійснювати попередній лікар, спеціаліст, що приходить на місце звільненого лікаря, або медсестра, яка продовжує працювати у цьому медзакладі.Також лікар, який раніше надавав медпослуги, за умови наявності групи у соцмережах зі своїми підписантами, може попередити їх про припинення своєї діяльності.

У таких випадках пацієнтам також пропонують укласти нову угоду з лікарем, який приходить на заміну або з іншим лікарем з того самого закладу охорони здоров'я.

“Якщо лікар втрачає робоче місце в медзакладі з різних причин — звільняється, переїздить, іде в декретну відпустку, помирає, — відразу на наступний день після його звільнення в електронну систему охорони здоров'я НСЗУ надходить відповідне повідомлення. І автоматично у цей же день усі декларації, що були укладені з цим лікарем, стають нечинними.

Для цього це роблять? Передусім це дуже важливо для закладу охорони здоров'я, бо це їхні кошти й вони повинні бути зацікавлені в тому, щоб їхні декларанти не переходили в іншу установу: чи то до фізичної особи, чи в інший комунальний заклад охорони здоров'я”, – пояснює начальниця управління охорони здоров'я

Окрім того, про діяльність свого лікаря пацієнт може дізнатись самостійно з медичної інформаційної системи Helsi. 

“У пошуковику на порталі Helsi необхідно ввести ПІБ лікаря, що вас цікавить. За результатами має з'явитись інформація “Проєкт доктора”, де міститься фото лікаря та вказано місце надання медичної послуги. За ПІБ можна знайти інформацію про більшість лікарів сімейної медицини", – каже Марта Матюшко. 

У випадку, якщо пацієнта не повідомили про втрату чинності його декларації або пацієнт пропустив таку інформацію, він повинен звернутися в реєстратуру того медичного закладу, з лікарем якого була підписана декларація і повідомити про свою ситуацію. Йому можуть запропонувати обрати нового лікаря або звернутися до чергового лікаря, який надасть необхідну медичну допомогу.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ