Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Городку на Хмельниччині археологи виявили цікаві артефакти

Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
Фото: Дмитро Полюхович
1/4
У місті Городок, що на Хмельниччині, розпочалися археологічні дослідження на території «замчища» - місця, де в давнину стояв місцевий замок, від якого залишилися лиш ледь окреслені вали та тераса, на якій стояло укріплення.

Про це інформує Главком.

Розкопки здійснюють археологи Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП «НДЦ «ОАСУ» Інституту археології НАН під керівництвом відомого подільського археолога Павла Нечитайла (по сумісництву музиканта, лідера гурту «Пропала Грамота» та учасника дуету Zapaska).

Наразі найбільше досліджено основу дзвіниці костелу Св. Анни та вже поставлено крапку в давній історичній дискусії. Для цього довелося звільнити споруду від чималого насипу землі, що прикривав її знизу майже на три метри. Дотепер вважалося, що під основу пристосували нижній ярус однієї з замкових веж. Але, як показали розкопки, дзвіниця хоч і вбудована в старий замковий насип, але від початку зводилася виключно як дзвіниця, а не що інше.

Одразу біля неї археологи також розкопали рештки згорілої споруди середини XVII століття. Зараз тривають її дослідження. Тут знайдено уламки кераміки цього часу та фрагменти дуже красивих кахлів. Можна припустити, що тут бачимо свідчення кривавих подій Визвольної війни (за часом збігається), а згарище опинилося під насипом замкової платформи після відновлення та розширення замку, яке відбувалося після його захоплення Хмельницьким. 

Серед столітнього мотлоху археологи знайшли фарфоровий ізолятор. Звичайний. З тих на якому тримаються дроти на стовпах. Але цей мав синеньке клеймо з двоголовим царським орлом. Це може свідчити, що на початку ХХ ст. без усяких «ленінських планів електрифікації» найзвичайнісінькі мешканці Городка вже активно користувалися електрикою.

Археологи також розчистили та підготували для досліджень майданчик перед печерою зі східного боку кручі, що примикає до замчиська. Це найбільша печера долини Смотрича і вчені певні, що тут можуть бути зроблені цікаві знахідки і відкриття.

Крім того, на кручі, де розташована печера, у досить недоступному місці знайдено чималу ділянку давнього мурування, що, найімовірніше, є фрагментом якоїсь з оборонних споруд замку.

Окреслено також контур головного розкопу. Археологи сподіваються знайти свідчення ранньої історії міста (XV–XIV ст. ст.) і, як поталанить, рештки поселення чи навіть городища ХІІІ ст. Що таке тут є вказують випадкові знахідки уламків кераміки цього часу. Якщо це вдасться, то Городок приєднається до когорти найдавніших міст України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ