Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Facebook навчився "розплющувати" очі користувачів на фотографіях

У Facebook опублікували результати експерименту зі штучним інтелектом, якого навчили "розплющувати" очі людям на знімках, - Еспресо.

Нейромережу тренували на фотознімках з відкритими очима, беручи за мету розуміння як виглядає людське обличчя і максимально вдалий результат ретушування.

В процесі навчання система змогла розпізнавати характеристики очей, такі як колір і форму, а також враховувати різні чинники, наприклад, позу людини і освітлення.

Для такого навчання знадобилося 2 мільйони 2d-зображень, серед яких було близько 200 тисяч окремих людей, а в них принаймні один фотознімок з відкритими очима.

Серед використаних картинок були і фото відомих людей, взяті з інтернету: їх використали близько 17 тисяч.

Згідно з результатами дослідження, звичайні користувачі в більшості випадків не змогли помітити те, що штучний інтелект "відкрив" очі людей на знімках. У 54% випадків вони були впевнені, що очі на фотографіях спочатку були відкриті.

Розробка Facebook видає помітно більш реалістичний результат, ніж Photoshop - очі не виглядають вирізаними з іншого зображення, не мають очевидних зшивок .

Однак у системи є і свої обмеження: наприклад, їй заважають окуляри і деякі варіанти зачіски. Нейромережа також чутлива до "шуму" на фото і незвичайних поз. Крім того, для роботи їй в будь-якому випадку потрібен знімок конкретної людини з відкритими очима.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ