Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення контенту про “Азов”

Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення контенту про “Азов”. Про це повідомляє Центр демократії та верховенства права.

Користувач з України оскаржив рішення компанії Meta видалити допис в Instagram із запитанням "де Азов?". У дописі містився заклик повернути бійців полку "Азов", які перебувають у російському полоні. Після того, як Наглядова рада звернула увагу Meta на цю скаргу, компанія скасувала своє початкове рішення і відновила допис. Про це йдеться у рішенні Наглядової ради від 8 грудня 2023 року.

Опис справи

У грудні 2022 року користувач з України опублікував в Instagram допис із зображенням символу полку “Азов”. Поверх символу було розміщено текст українською мовою із запитанням “де Азов?”. У дописі йшлося про те, що понад 700 бійців “Азову” перебували на той час в російському полоні, і умови їхнього утримання невідомі. Користувач закликав повернути всіх “азовців” з полону. Цей допис отримав майже 800 переглядів. Його  виявили автоматизовані системи Meta, і допис був видалений з платформи.

Мета видалила цей допис на підставі своєї політики щодо небезпечних організацій та осіб, яка забороняє контент зі схваленням, підтримкою та представництвом організацій і осіб, які Мета класифікує як “небезпечні”. Це при тому, що політика компанії дозволяє обговорювати права небезпечних осіб або учасників небезпечних організацій, за винятком випадків, коли контент порушує Стандарти спільноти.

Користувач оскаржив видалення допису і наголосив на важливості поширення такої інформації під час війни. Він також підкреслив, що контент не порушує політику Meta, оскільки Meta дозволяє контент із коментарями, які стосуються полку "Азов".

Мета повідомила Наглядовій раді, що видалила полк "Азов" зі свого списку небезпечних організацій та осіб у січні 2023 року. При розгляді справи Рада також посилалася на статтю Washington Post, у якій йдеться, що Мета розрізняє полк "Азов", який перебуває під формальним контролем українського уряду, та ширший рух "Азов", деяких учасників якого компанія вважає ультраправими націоналістами й все ще зараховує до небезпечних.

Після того, як Наглядова рада звернула увагу Мета на цю справу, компанія вирішила, що видалення допису було помилковим, і відновила його в Instagram. Meta також визнала, що полк "Азов" більше не розглядається компанією як небезпечна організація. Крім того, Meta сама ж зауважила, що незалежно від статусу полку "Азов", цей допис підпадає під виняток, який дозволяє згадувати небезпечні організації та особи при обговоренні прав людини, що їх стосуються.

Оскільки після передачі цієї справи до Наглядової ради компанія Meta визнала свою помилку і скасувала початкове рішення щодо видалення контенту про “Азов”, Рада розглянула цю справу і винесла рішення у спрощеному порядку.

Рішення

У своєму рішенні Наглядова рада визнала неправомірним початкове рішення Мета видалити контент. Рада також зазначила, що Мета виправила свою початкову помилку після того, як Рада довела справу до відома компанії. 

Значення справи

Ця справа демонструє прогалини й системні проблеми у забезпеченні винятків із політики Мета щодо небезпечних організацій та осіб. Це безпосередньо впливає на українських користувачів, які часто стикалися (іноді й досі стикаються) з обмеженням контенту про “Азов” у Facebook та Instagram.

Однак такі справи Наглядової ради допомагають Meta вжити належних заходів, аби зменшити кількість подібних помилок при модерації контенту.

Більше інформації про Наглядову раду Meta та її діяльність можна знайти в аналітиці ЦЕДЕМ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ