Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Неподалік від Кам'янця-Подільського знайшли трипільське поселення 5 тисячоліття до н. е.

Поблизу Голоскова Кам`янець-Подільського району Хмельницької області учасники археологічної експедиції натрапили на рипільське поселення, датоване приблизно п’ятим тисячоліттям до нашої ери.
фото - Суспільне

Про це інформує Суспільне.

Петро Болтанюк, науковий співробітник Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, розповідає, що розкопки вирішили робити на місці, де в 1947-му році місцевий краєзнавець Микола Бурковський виявив залишки трипільського поселення, і де відтоді науковці досліджень не здійснювали.

На полі, засіяному соєю та всіяному уламками теракотової кераміки, археологи шукають артефакти у трьох траншеях. У третій, на глибині півтора метра, знайшли кам`яну кладку.

Учасник експедиції Євгеній Левінзон, який досліджує трипільську культуру, зазначає:

"Червоні цеглини – перекриття поміж першим та другим поверхами характерні для трипільського поселення житла".

Науковець також розповідає, що трипільці будували наземні глинобитні двоповерхові хати з дерев`яними каркасами.

"Трипільці часто переселялися з місця на місце раз у 50-80 років. Це супроводжувалося спаленням поселення і переселенням в інше місце. Причини є різні. Науковці називають і виснаження ґрунтів, і якісь ритуальні речі, і запобігання спалахам епідемій", - зауважує він.

Розкопки саме в цьому місці – особливі, оскільки тут проходила певна контактна зона між локальними групами трипільського населення. Зокрема, між шепенецькою групою і мерешовською.

Учасниця експедиції Олександра Бєлік з'ясувала, що це трипільське поселення розташовувалося на площі приблизно в десять гектарів.

"Завдяки біології ми за кістками можемо визначати вік, а коли вже ніяка наука не може дати відповіді, то долучаються математика і фізика. Беремо приблизну кількість кераміки і можемо визначити приблизну кількість людей, які тут жили. А також завдяки формулам ми можемо визначити, скільки людей перейшло в інше поселення", - зазначила  Бєлік.

Чи вдасться зі знайдених уламків артефактів п’ятого тисячоліття до нашої ери скласти цілісний предмет побуту, археологи поки не прогнозують.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ