Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Знахідки Стільського городища свідчать про осілий спосіб життя давніх мешканців

Минулого року на території комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-культурний заповідник «Стільське городище» вперше, з 1990-их років провели археологічні дослідження. Знахідки, знайдені під час цих досліджень доводять, що мешканці городища вели осілий спосіб життя, – інформує ЛОР.

«Розкопки можуть відбуватися десятиліттями. Навіть якщо знайдена невелика кількість, один чи два важливі артефакти, вони можуть змінити історію. Зараз розкопки відбуваються в селі Ілів, де є відома Ілівська «Печера». Там було знайдено багато фрагментів посуду. Одними з найважливіших є елементи, необхідні для прядіння. Це означає, що люди не мігрували, а жили там постійно, могли прясти й робити собі одяг», – зазначила директорка історико-культурного заповідника «Стільське городище» Ірина Іваночко.

Стільське городище – це давнє місто дохристиянської епохи слов’янських племен білих хорватів, яке сьогодні є пам'яткою археології національного значення. До заповідника входять 5 пам'яток: городище IX-XI ст. в селі Стільсько, Ілівське городище-святилище VIII–X ст., камінь “Диравець” й земляна гребля XIX ст. у селі Дуброва Тростянецької громади, печерні комплекси в урочищі Чорна Гора в Миколаєві.

У 2024 році археологічні дослідження планують продовжити. Для цього заповідник співпрацює з Інститутом українознавства імені Івана Крип'якевича. Як додала Ірина Іваночко, впродовж минулого року на екскурсіях у «Стільському городищі» побувало 1110 гостей. З презентацією заповідника ознайомились понад 700 учнів та студентів з 30 установ і закладів освіти області.

«Заповідник активно працює є дітьми шкільного віку. Я неодноразово брала участь в археологічних квестах. Це також цікавий спосіб популяризації об'єктів археології. Якщо пам'ятки архітектури зберігати легше, бо ми їх бачимо і спостерігаємо, то з пам'ятками археології завжди складніше. Оскільки вони в землі, популяризувати такі об'єкти, працювати з ними, досліджувати їх набагато важче. Дуже важливо також донести до громади, на території якої знаходиться об'єкт, про важливість його збереження», – зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

Для відвідувачів Історико-культурний заповідник «Стільське городище» розробив віртуальний тур заповідником. Також у розробці нові авто-, вело- і піші маршрути. З місцевою громадою заповідник веде перемовини про виділення приміщення під музей у селі Стільсько, щоби облаштувати у ньому експозицію віднайдених артефактів. Наразі ці артефакти зберігаються у сховищі у Львові.

Сконтактувати із заповідником можна через фейсбук-сторінку Історико-культурний заповідник "Стільське городище" або за номером телефону +38 (050) 696-38-16.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ