Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: УІНП та КП Доля віднайшли масове поховання воїнів УНР на Вінниччині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

УІНП та КП «Доля» віднайшли масове поховання воїнів УНР на Вінниччині

Нещодавно Український інститут національної пам'яті спільно із пошуковцями меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді, після ретельних розвідувальних робіт, виявили масове поховання воїнів УНР в полі між селами Кукавка і Тарасівка Могилів-Подільського району Вінницької області. У великій забутій могилі було виявлено 19 людських останків
1/1

За інформацією місцевого громадянина Миколи Драбатого, який запам’ятав розповіді старожилів села про могилу, в ній похоронені воїни 2-ї Волинської дивізії Армії УНР, які напередодні були мобілізовані з терену Куківської волості Могилів-Подільського повіту Подільської губернії. Мобілізовані потрапили до червоного полону. В листопаді 1920 року більшовики відвели їх за село і стратили. Кілька хлопчиків-пастухів бачили розправу червонозоряних зайд над українцями. Вже ввечері юнаки переповіли куківським селянам про драму коло двох ставків. Місцеві мешканці поховали бійців у спільній могилі. Згодом селянин із Кукавки Ісак Драбатий встановив на могилі кам’яний хрест і надгробок з написом про трагедію.

1/1

Як зазначив у коментарях директор меморіально-пошукового підприємства «Доля» Святослав Шеремета, українських полонених воїнів більшовицькі посіпаки зухвало порубали шаблями. Черепи у віднайдених останків зухвало розсічені навпіл та рубані поранення скелетних кісток.

1/1

За словами Святослава Шеремети, пошуковці з КП ЛОР «Доля» вперше у своїй практиці віднайшли масове поховання вояків УНР. Серед артефактів, що були знайдені поруч з останками, виявлено ґудзики, які належали трьом арміям різних держав. На жаль ідентифікація осіб загиблих наразі не можлива. Однак, над цим пошуковці працюватимуть.

1/1

Останки із занедбаної могили ексгумовано і перевезено на місце депонування, де вони будуть зберігатись до часу урочистого перепоховання.

1/3

КП ЛОР «Доля»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ