Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Мінкульт блокує початок археологічних робіт, - інститут археології

Мінкульт блокує початок археологічних робіт, - Інститут археології НАН України опублікував відкритий лист прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману.
1/2

Опублікування відкритого листа продиктовано необхідністю порятунку всієї галузі археологічних досліджень та охорони археологічної спадщини в масштабах держави.

Протягом чотирьох місяців Міністерство культури України блокує початок археологічних робіт у всіх областях України, користуючись правами, наданими для технічного контролю відповідності робіт умовам законодавства. Не надаються дозволи на археологічні роботи, що призводить до зриву календарних планів робіт, зупинок стратегічних будівництв, прямої шкоди державним інтересам.

Рятівні археологічні роботи є обов'язковим елементом підготовчих робіт для будівництв таких стратегічних об'єктів, як електростанції (зокрема і альтернативної енергетики), автодороги, укріплення берегів річок, нафто- та газодобувних комплексів тощо. Виконання археологічних робіт контролюється профільною кваліфікаційною радою при Інституті археології НАН України, результати робіт в обов'язковому порядку подаються у наукових звітах, подання та апробація яких є підставою для продовження особою археологічних досліджень в майбутньому. Проведення робіт також обов'язково узгоджується з місцевою адміністрацією. Дозвіл Міністерства культури України є лише однією з ланок процедури отримання права на археологічні дослідження. 

Заявки на отримання дозволів подавалися до Міністерства, починаючи з січня цього року. Протягом чотирьох місяців (в порушення всіх можливих обмежень строку надання відповіді) ми так і не отримали щодо більшості заявок ні дозволів, ні мотивованої відмови. Тобто через відсутність формального підпису з апарату Міністерства культури України зупиняються роботи державного та регіонального значення (Державна цільова економічна програма розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018–2022 роки, Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010–2020 роки та ін.), підпадають під загрозу пошкодження та повної руйнації пам'ятки культурної спадщини (національне та всесвітнє надбання), затримується виконання маси договорів щодо приватних та регіональних будівельних, екологічних, інфраструктурних проектів. Таким чином, було заблоковано роботу цілої галузі наукових та пам'яткоохоронних робіт у масштабах держави.

Звертаємо Вашу увагу на те, що у довготривалій перспективі така ситуація призведе до втрати Україною маси безцінних і невідновлюваних культурних цінностей, падіння державного іміджу, розбалансування та руйнації системи контролю та управління археологічною спадщиною, рятівних археологічих робіт в Україні.

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ