Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

У Підгірцях самовільно забудували площу між палацом та костелом

У Підгірцях ятки з сувенірами та їжею, які спотворюють перспективу Костелу Воздвиження та св. Йосипа, перетворилися на капітальні споруди. Пам’ятку, яку збудували у 1752–1766 роках, важко розгледіти у хмарах диму від смаження шашликів. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.
Фото 2013 року, Гал-інфо.

У с. Підгірці (Бродівський район, Львівська область) в охоронній зоні між Підгорецьким палацом та Костелом Воздвиження та св. Йосипа за останні п’ять років виросли незаконні забудови.

Ще у 2013 році на цьому місці були звичайні ятки, де продавали сувеніри та смажили шашлик, а нині тут з’явилися капітальні конструкції із закладами громадського харчування.

Ці споруди не дають можливості належно оглянути палацовий комплекс, а також псують перспективу барокової ротонди.

Гал-інфо поспілкувалося із головою села Надією Михайлишин. Вона погодилася, що таке розміщення торгових місць та закладів харчування є не зовсім доречним. Однак, за її словами, люди за рахунок цього живуть і не покидають село.

Надія Михайлишин додала, що є кілька думок з приводу того, куди можна перенести ці МАФи, але однозначного рішення ще немає.

Вона також додала, що ще за попередніх очільників села кільком підприємцям надали в оренду землю під їхніми ятками. Термін оренди землі – 40 років.

Т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук в коментарі Гал-інфо зазначила, що усі споруди на цій території встановлені самовільно.

«Це дійсно виглядає жахливо. Можливість їх усунути із цього місця є. Ми бачимо, що це вже не палатки, а практично капітальні будівлі. Землю для них дала сільська рада. Однак, це охоронна зона пам’яток. Саме тому така діяльність заборонена. З нашого боку жодних дозволів не було», - сказала вона.

Оксана Ткачук пояснила, що сільська рада, перед тим, як давати землю на цій території, повинна була узгодити це з профільним департаментом.

«Ми скеруємо лист сільській голові, щоб вона надала нам усю інформацію з цього питання. Звісно ж що без погодженого місця підприємців викидати не будуть. Однак, їм потрібно відвести таке місце, де вони б могли працювати у правовому полі. Ми почали над цим працювати», - заявила Оксана Ткачук.

Вона запевнила, що позиція департаменту однозначна – територію потрібно звільнити від цих будівель.

Нагадаємо, що ще у 2013 році тогочасна директорка Львівської галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова скаржилася, що палатки з сувенірами та їжею спотворюють перспективу Костелу Воздвиження та св. Йосипа. За її словами, іноземні туристи дивуються з цього, адже вони не можуть нормально сфотографувати костел.

Як з’ясувалося, дозвіл на розміщення наметів у яких торгують сувенірами та шашликами, надали у Підгорецькій сільській раді.

Тогочасний голова Львівської ОДА Віктор Шемчук заявив, що попросить прокуратуру з’ясувати законність місцезнаходження продавців. Тоді ж говорили і про відведення окремого місця для торгівлі.

У Підгірцях палатки з сувенірами та шашликом спотворили перспективу барокової ротонди. Фото

Минуло п’ять років, а на місці звичайних палаток вже виросли капітальні будівлі та повноцінні заклади громадського харчування.

Довідка:

Костел Воздвиження та святого Йосипа був побудований на замовлення Вацлава-Петра Ревуського (за деякими даними він був також і автором проекту) у 1752–1766 роках як родова усипальниця. Архітектором був Кароль Романус. Костел має форму барокової ротонди діаметром 12 метрів.

Костел св. Йосипа замикає давню перспективу-дорогу, прокладену вздовж південної осі барокового ансамблю ще за часів Жевуських. З боків 300-метрової алеї стоять скульптури з XVIII століття святого Йосипа і Богоматері з маленьким Ісусом на руках. Колись обабіч дороги рясно росли дерева, вистрижені стіною, що видно на архівних фото.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ