Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Археологи відновили дослідження площі Коліївщини у Львові

Археологи повернулись до досліджень площі Коліївщини, що у центральній частині Львова і прогнозують кілька цікавих тижнів роботи.

Про це пише Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба" у Facebook.

Вивчення цієї ділянки розпочалось ще торік. Науковцям пощастило натрапити на фундаменти Гейслерівської кам'яниці і внутрішнього дворику, замощеного камінням, що не збереглися до нашого часу. Також на глибині 2,4 м виявили мощення з колотого каміння зі слідами пожежі, яке могло бути підлогою пивниці. Усі знахідки датуються XVIII-XIX ст. - часом, коли нинішня площа ще була щільно забудована. 

Найцікавішим ж об’єктом, який торік вдалось виявити археологам, стали рештки криниці 1844 року, яку спорудили на площі після демонтажу будинків. Вдалось з’ясувати, що до сьогодні збереглась її фундаментна основа. Вона розташована приблизно за метр від імітації давньої криниці, зробленої у радянський час. 

А вже перші два дні цьогорічних досліджень дали цікаву інформацію: археологи з’ясували, що форма фундаментів чаші давнього фонтану мала круглу форму! 

Цікаво, що попри розташування у самому центрі Львова, площа Коліївщини дотепер залишалась мало вивченою. З історичних джерел відомо, що до ХІХ ст. на території сучасної площі існувало чотири парцелі, які були частиною єврейського кварталу. 

Нинішні дослідження проводяться паралельно з реконструкцією площі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ