Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - відкрито Київський імператорський університет святого Володимира
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - відкрито Київський імператорський університет святого Володимира

28 липня 1834 року відкрито Київський імператорський університет святого Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка).
Будівля університету Святого Володимира. Фото:mik-kiev.livejournal.com.

Київський університет мав протистояти полонофільській київській інтелігенції. А його відкриття, про яке говорилося з початку ХІХ століття, прискорило закриття Кременецького ліцею на Волині за участь студентів у Листопадовому повстанні 1831-го. Матеріальна база ліцею заклала основи Київського університету, сюди ж перейшло чимало його викладачів.

Урочисте відкриття відбулося 28 липня 1834-го, в день пам’яті рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі. А рівно через місяць перші 62 студенти розпочали заняття на єдиному на той час філософському факультеті. Першим ректором став видатний вчений-енциклопедист Михайло Максимович.

У 1835-му відкрився юридичний факультет, від 1842-го навчальний заклад, який до того орендував кілька приватних будівель, перебрався у Червоний корпус (збудований за проектом архітектора  Вікентія Беретті). А вже на середину ХІХ століття університет перетворився на передовий осередок науки і громадської думки в Україні.

В 1939-му названий на честь відомого українського поета Тараса Шевченка.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ