Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Другий ролик проєкту “Південь без міфів – про місто Дніпро
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Другий ролик проєкту “Південь без міфів” – про місто Дніпро

Український інститут національної пам’яті презентує другий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії “Південь без міфів”. Він розповідає ранню історію Дніпра. Про це інформує прес-служба УІНП.

Кампанія “Південь без міфів” покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор'я. Створення циклу анімаційних відео –  перший етап проєкту. Відкрив цикл ролик про Одесу.

Друге відео в анімаційній формі розповідає про систему козацьких поселень, на основі яких пізніше збудували місто Катеринослав (одна з попередніх назв сучасного Дніпра). Свідчення про поселення при перевозі через річку Самару датуються ще початком XVI століття, майже за три століття до Катеринослава. У 1635-му уряд Речі Посполитої збудував на Дніпрі фортецю Кодак, яку через 13 років взяли під контроль запорізькі козаки. А в 1645-му на правобережній частині перевозу через Дніпро виникло поселення Новий Кодак. Сьогодні фактично на його місці розташований Кодацький міст.

У 1695 році на лівобережній частині Кодацького перевозу виникла слобода Кам'янка Лівобережна. А сучасний центр міста Дніпра розташований на місці слободи Половиці, відомої з 1743 року.

Ролик розробила студія  Young & Hungry production. Ініціатор та координатор інформаційно-просвітницької кампанії – заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ