Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Еней: як у бою з НКВД загинув майор УПА Петро Олійник
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Еней": як у бою з НКВД загинув майор УПА Петро Олійник

Майор УПА Петро Олійник - "Еней" загинув у бою з НКВД 17 лютого 1946-го поблизу селища Глинки Маневицького району на Волині.
Петро Олійник на фотографії в одному із західноукраїнських селищ Фото: wikipedia

Місце поховання невідоме, про це йдеться у матеріалі Gazeta.ua.

Чоловік вступив до ОУН 1938-го. За 4 роки до цього його виключили з юридичного факультету Львівського університету за націоналістичну діяльність. Жив у Кракові. Перед початком Другої світової війни Олійника арештували та запроторили до польської в'язниці, з якої його звільнили німці.

Із початком німецько-радянської війни 1941-го брав активну участь в організації роботи ОУН на Дніпропетровщині. За 2 роки став командиром військової округи УПА "Богун", пізніше провідником проводу ОУН на північно-західних українських землях. Протистояв Німеччині, Польщі та СРСР.

У протоколі допиту чекістами учасника південної групи УПА Михайла Конотопа сказано, що 3 жовтня 1943-го підрозділи УПА "Богун" під командуванням Олійника штурмували німецький табір в Дубно. Звільнили понад 5 тис. радянських військовополонених, частина з яких потім вступила до лав УПА. 1944-го командував загоном у бою під Гурбами на Рівненщині.

Після війни почав виконувати обов'язки командира УПА-Північ. Організовував збройну боротьбу проти НКВС, намагався зірвати депортації українського населення. Саме тому став однією з перших цілей радянської агентури.

Згідно з наказом Головного військового штабу УПА, 1945-го Петра Олійника нагородили Бронзовим хрестом за заслуги.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 17 лютого 1892 року на Тернопільщині народився Йосип Сліпий, глава УГКЦ, Блаженніший, богослов, який майже 20 років провів у радянських таборах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ