Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

Іловайська трагедія і "зелений коридор" від Путіна

29 серпня 2014 року вивід військ Збройних Сил України з-під Іловайська так званим «зеленим коридором». Який дав зелене світло проросійським бойовикам розстріляти українських бійців.
Фото - Уніан

За офіційними даними, під час виходу загинуло 368 бійців, 429 отримало поранення, 300 потрапило в полон. Досі 18 бійців вважаються зниклими безвісти.

Бої за Іловайськ стали переламним моментом в українсько-російській війні у серпні 2014 р. 18 серпня українські військові, при підтримці бійців добровольчих батальйонів,  зайшли в Іловайськ і взяли під свій контроль значну частину міста. Однак після введення регулярних російських військ в тил українським військовим,  23-24 серпня  окремі військові підрозділи ЗСУ потрапили в оточення.

Після переговорів командування ЗСУ з російською стороною, остання пообіцяла організувати «зелений коридор». До 28 серпня було обговорено маршрут виходу українських військ двома колонами. «Було погоджено з російською стороною вихід наших колон завчасно узгодженими маршрутами, які були визначені як гуманітарний коридор. У перших умовах був вихід наших підрозділів на техніці зі зброєю з самого Іловайська. У селищах Агрономічне і Многопілля формувалися дві колони і по двох маршрутах – один північний, другий південний – виходили в район Старобешеве. Ці маршрути були оговорені з росіянами, як маршрути виходу наших підрозділів під їхні гарантії», - свідчить начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Паралельно було оприлюднене звернення Путіна до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

Однак в ніч з 28 на 29 серпня російська сторона передала ультиматум, що бійці мають скласти зброю і виходити без техніки. Для бійців ЗСУ та Генерального штабу такі умови були неприйнятними, тому було прийнято рішення діяти за наперед узгодженим планом. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за домовленими з російською стороною маршрутами.

На марші колони потрапили під перехресний вогонь російських військових, які заздалегідь приготувалися до бою. Фактично, це був прямий розстріл українських частин. «Колона була довжиною 7 км. Відстань між машинами – 15-20 метрів. Залишилися цілими лише 10 легкових автомобілів. Більше ніхто не вижив. Усі машини були спалені разом з людьми. Комусь вдавалося вистрибнути на ходу. Нас обстрілювали градами, мінометами, з танків стріляли… Нас взяли до полону», - цитує 5-й канал слова бійця батальйону «Донбас» Наталі.

Бої під Іловайськом стали одним із переломних моментів війни на сході України. Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли до оборони. Далі військове протистояння було переведено у формат переговорів у рамках тристоронньої групи та підписання Мінських домовленостей.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у травні 2018 року на території фермерського господарства поблизу селища Таромське Дніпропетровської області волонтери виявили десятки мішків з речами загиблих під Іловайськом українських бійців.

За матеріалами УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ