Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика  |  Культура  |  Війна з Росією

Юрій Холод: В облраді нема причин конфліктувати

Заступник голови Львівської облради в проєкті #ВідвертаРозмова_з розповів про допомогу ТРО, перспективи регіону та чи претендує він на посаду голови ЛОР.
Юрій Холод

Юрію, ти нещодавно повернувся зі сходу України, куди відвозив гуманітарну допомогу нашим бійцям, розкажеш декілька слів про цю поїздку?

Наша 103 бригада територіальної оборони стоїть практично впритул до росіян. Зазначу, що тепер наша ТРО кардинально інша, у порівнянні з тим, що було на самому початку. Наші хлопці за ці місяці прекрасно вивчились і готові професійно, морально, інженерно, медично. Також були у 24 бригаді, там хлопці дійсно змучились, вони дуже давно не були на ротації й взагалі не мають відпочинку. Але вони професіонали, їм тільки необхідні правильні інструменти. В крайню поїздку ми відвезли 3 машини, автомобіль швидкої допомоги та багато різного - дрони, тепловізори, одяг, інші необхідні базові речі.

Коли ти приїздиш до них, то ти в будь-якому разі є представником влади, мають до тебе підвищені запити?

Пригадую першу мою поїздку туди, то частина взагалі уяви не мали, хто я. Не було ніякого ажіотажу, що приїхав якийсь чиновник. Коли ми перший раз потрапили у 24 бригаду, то нам скаржилися, що часто приїздять чиновники, які багато обіцяють і нічого не роблять. Ми все, що пообіцяли - все виконали.

У будь-якому випадку, ким би ти не був, і яку б посаду не займав, ти маєш показувати, що твоє місце не лише в кабінетах. Роботи є багато, тил - як економічний, так і гуманітарний - мусить активно працювати.

Звідки ви берете забезпечення цього гуманітарного тилу? Автомобілі, тепловізори, інші речі…

За останні місяці, ми здобули до себе повагу різних донорів і представників суспільства. Зокрема з машинами нам допомагають звичайні місцеві люди, які нам довіряють і знають, що ми передамо все, куди необхідно.

Що стосується великих гуманітарних вантажів, то дуже багато допомагає Польща, Литва, Латвія, Естонія…

Що зараз є найнеобхіднішим?

Найважливіші й незмінно потрібні - машини. Дуже потрібні тепловізори, коліматори, приціли. Також потрібна форма, бо вона дуже швидко зношується. А ще дуже необхідне якісне взуття. Літо пройде, а далі, коли буде осінь, буде велика кількість води та вологи - буде недобре. Зараз ми працюємо саме над тим, щоб завезти в Україну якісні бренди військового та тактичного взуття.

Зараз вже йде мова про якісні нові речі, а не ймовірний секонд-хенд?

Так. Добре, що весь секонд пройшов у перший місяць. Ми його ще досі маємо на складах. Частину використовуємо на плетіння сіток. Частину будемо думати як утилізувати.

Я відверто говорив представникам Європарламенту та нашим донорам, що мені було соромно в перші декілька тижнів за те, що нам присилали. Ми не країна, яка простягає руку - киньте, хоч щось. Ми країна, яка протистоїть у війні російським окупантам для того, щоб у Європі був спокій. Вони того не розуміли. 

Добре, що зараз сформувалася інша система роботи донорів, громадських організацій та благодійних фондів, які вже в Україні сьогодні закуповують необхідні речі, і тим самим підтримують економіку. На початку в Україну завозили все, що могли купити в Європі швидше, а сьогодні ситуація зовсім інша. Зараз багато гуманітарної допомоги закуповують вже у наших підприємств та підприємців: продуктові набори, гігієнічні набори, шкільні, дитячі набори, техніка. Це все вже закуповується в межах нашого українського ринку.

Допомога військового призначення, яка ситуація з нею? Це у сфері твоєї компетенції?

Мінімізуємо ці питання. Тільки коли ми їдемо на схід, то збираємо для наших хлопців, щоб передати. Це дуже тонка тема, щоб нею займатися. Вважаю, що напряму з військовими це працює набагато ефективніше.

Ок. Повернімося до питань Львівщини. Зараз багато говорять про відбудову України після війни. Питання нашого регіону стоїть серед важливих на порядку денному. Пророкують, що Львівська область може стати потужним економічним центром всієї України.

Так, рухаємося в цьому напрямку. І не після війни, а саме зараз. Адже сьогодні ніхто не може сказати коли вона завершиться. Ми повинні вже сьогодні робити все, щоб не втрачати час.

Львівщина точно буде великим логістичним хабом. До прикладу питання морських портів: вони не функціонують. Напередодні розмовляв зі спеціалістами, вони кажуть, що лише на розмінування портів необхідно декілька місяців активної роботи. І поки не припиниться війна, цього робити ніхто не буде. 

Куди поїдуть всі вантажі? У нас є стратегія розвитку “Логістична Львівщина”. По-перше, це - кордони. Вже сьогодні на деяких пунктах пропуску на кордоні з Польщею збільшена пропускна здатність, і вона далі буде зростати. Будемо також збільшувати кількість пунктів пропуску.

Друге - це колія. Ми вже кілька місяців співпрацюємо з польським урядом та воєводствами щодо будівництва вузької колії. Думаю, що протягом пів року будуть результати цієї роботи.
По-третє, Верховна Рада нарешті прийняла зміни до законодавства про індустріальні парки. Це дає нам нові можливості як для логістики, так і для виробництва. 

Єдине, що ми не можемо наразі дати для наших міжнародних інвесторів, - це страхування їхніх інвестицій. Жодна міжнародна страхова компанія в умовах війни за це не візьметься. Але думаю, що уряди й України, і країн-інвесторів можуть дати державні гарантії відповідно своїм інвесторам. А це - навіть краще, ніж приватне страхування.

Потенціал Львівщини зараз є дуже великий.

Хто з наших європейських партнерів найбільше зацікавлений у співпраці?

Завжди насамперед зацікавлені сусіди. Якщо ми говоримо про Львівщину, то Польща - перша країна, яка вже працює з нами й готова нарощувати зв'язки у всіх напрямах. Адже це великий плюс і для їхнього економічного розвитку, це нові робочі місця, нові фінансові ресурси, залучення наших виробничих потужностей.

Ми бачимо велику активність Польщі: як на рівні приватних інвестицій, так і на рівні державної допомоги.

На посаді заступника голови ЛОР у тебе велике коло додаткової відповідальності, зокрема питання туризму, збереження історичної спадщини, екології. Ці питання зараз “на часі”?

Звичайно, вони є, і ніхто їх не знімає.

Війна - не війна, а ми повинні пам’ятати та берегти свою історію. І якщо бачимо, що є пам'ятки в аварійному стані, маємо на це реагувати, використовуючи всі можливі інструменти та джерела фінансування. Хто які аргументи не наводив би, ми повинні шукати та виділяти кошти. Роботи постійно тривають.

Туризм. Тут питання, під яким кутом дивитися. Готелі всі зайняті - це туризм чи ні? Звичайно, там люди більше на постійному проживанні, але для багатьох, хто приїхав сюди, Львівщина є туристично привабливою. Вони й зараз відвідують наші музеї та замки. Ця галузь є. Львівщина є незвичною та цікавою для наших переселенців з Харківщини, Донеччини, Луганщини. На жаль, їх змусила сюди приїхати доля, але вони тут багато чого не знають і знайомляться з цим новим. 

Крім того, попри війну, існує й внутрішній туризм. Люди не можуть постійно сидіти в чотирьох стінах, і бачу, що на вихідні до нас, на Львівщину, й далі приїжджають з різних регіонів. Самі жителі області мандрують.

Питання екології зараз також надзвичайно актуальне. І питання номер один - це ліси. Сьогодні без лісів не збудуємо жодного бліндажа чи окопу. Комунальне та державне лісові підприємства активно працюють. І наше завдання - чути їх та контактувати з військовими частинами, щоб вони могли співпрацювати. 

Є ще декілька питань щодо роботи самої обласної ради. Головне, що їй закидали - пасивність. Маєш якесь пояснення, чому вона не могла зібратись стільки часу?

Я вважаю, що не було та й нема потреби збиратись на засідання. Було три основні питання, які потрібно було прийняти сесійно: перетворення наших комунальних закладів “Дитячий будинок №1” та №2 в комунальні неприбуткові підприємства. Цього вимагало законодавство для зміни фінансування. Інші питання, які потребували розгляду на сесії, могли й зачекати.

Чи є далі зміст збиратись? Поки не бачу.

Де обласна рада повинна працювати - це з нашими підприємствами та комунальними установами. Вони існують, вони забирають велику частину нашого обласного бюджету. Депутати повинні звітувати людям, чому такі видатки йдуть на ці установи, що вони зробили, які послуги надають. Це основний блок, в якому варто працювати.

Були питання до комісії комунального майна. Знаю, що її голова відсутній.

Так, його немає. Але сьогодні комісія збиралася, її збирав перший заступник голови комісії Ростислав Добош з фракції “Голос”, вона працює і буде працювати. 

Є інформація про пана Седіла, що він за кордоном, її озвучила голова облради. Кажуть, що він напише заяву, але це поки тільки чутки.

Облрада зараз працездатна?

Працездатна та ефективна - це різні речі. Працездатність зараз є, а ефективність не є великою. 

Думаю, що велика кількість людей, працівників ради вирішили відмежуватися від процесів роботи. Якщо це не передбачено якимись повноваженнями, то це не виконується. Хоча, на мою думку, депутати - перші, хто має займатися питаннями гуманітарного та іншого забезпечення наших хлопців на фронті. Також вони мали б займатися питаннями економічного розвитку, тим що стосується підготовки земель під нові підприємства, проводити переговори тощо. 

Депутати точно мають займатися господаркою області, і, як я вже казав, комунальними підприємствами, які в нас є. Напевно, не всі вони потрібні, але щось з ними треба робити.

Перед тим, як обласна рада нарешті зібралася, ходили чутки про ймовірну зміну голови облради. Серед претендентів називали й твоє прізвище. Були такі підстави? Взявся б за таку пропозицію?

Відчуваю в собі сили на будь-які процеси та посади. Але цього разу то були всього-на-всього кулуарні розмови. Депутати три місяці не спілкувалися між собою, скучили й вирішили два тижні пограти в кулуарні ігри.

Та треба бути реалістом і розуміти той ступінь відповідальності, який має бути готова взяти на себе людина, котра претендує на посаду голови обласної ради. А так - поговорили й питання залишилося в кулуарах.
Я вважаю, що і на той момент, і зараз питання зміни голови ЛОР не актуальне. У нас - війна, і, можливо, є політичні сили, які хотіли б на цьому зіграти. Але зараз не той момент, коли це потрібно робити. Сьогодні всім дев’ятьом фракціям, які є в обласній раді, потрібно об’єднати зусилля заради одного - заради нашої перемоги.

Чи існує зараз якийсь конфлікт в ЛОР?

Конфлікт? Ні, немає. Є різні бачення. А для конфлікту мусить бути предмет, якого зараз немає. Нема причин конфліктувати.

Розмовляв Андрій Маринюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ