Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Ісидор Шараневич - дослідник середньовічної історії Галичини та Волині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Ісидор Шараневич - дослідник середньовічної історії Галичини та Волині

16 лютого 1829 року в селі Козарі (за іншими даними – в селі Церковна) на Івано-Франківщині народився Ісидор Іванович Шараневич– історик, археолог, педагог, дослідник Галичини на Волині.

Народився в сім’ї священика. Навчався в Бережанській гімназії, Віденському та Львівському університетах. Викладав у гімназіях Перемишля, Львова, Львівському університеті. Доктор філософії (1864).

Дослідник середньовічної історії Галичини та Волині. Автор близько 125 наукових праць, зокрема «Історії Галицько-Володимирської Руси від найдавніших часів до року 1453». Член Наукового товариства імені Шевченка, почесний член товариства «Просвіта». Засновник музею галицько-української старовини при Ставропігійському інституту у Львові.

Один із піонерів української археології в Галичині.  Як зазначає дослідниця Наталія Булик: 

«Незважаючи на певні помилки і неточності, Ісидору Шараневичу належить заслуга у дослідженні літописних міст (Галич, Звенигород), популяризації відкритих пам’яток, формуванні інтересу до археології серед студентства та залучення останніх до польової діяльності… Наукова значимість проведених робіт підсилюється його співпрацею з іншими науковими осередками, а перелік організацій, до яких був причетний Ісидор Шараневич, дає змогу твердити, що він стояв на європейському рівні тогочасної археології». Його праці і сьогодні не втратили свого значення.

Був двічі одружений, залишив п’ятеро дітей.

Помер 4 грудня 1901-го у Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ