Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Місто Красноперекопськ таки називатиметься Яни Капу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Місто Красноперекопськ таки називатиметься Яни Капу

14 грудня минулого року Вищий адміністративний суд України розглянув справу за позовом Дмитра Незвіського до Верховної Ради. Позивач просив визнати незаконною Постанову Верховної Ради від 12 травня 2016 р. № 1352-VIII "Про перейменування окремих населених пунктів та районів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" в частині перейменування міста Красноперекопськ на місто Яни Капу.

У розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних умов на предмет спору, на стороні відповідача брав участь Український інститут національної пам'яті.

В процесі розгляду справи судом було встановлено, що у зв’язку з тимчасовою окупацією Кримського півострову Російською Федерацією на цій території не діють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Севастопольська міська державна адміністрація, районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, утворені на підставі Конституції та законів України.

З огляду на це, проведення громадських слухань на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя з приводу перейменування населених пунктів та районів Криму у визначений законом строк було неможливим.

Водночас, Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є обов’язковим для виконання на всій території України, і ним не передбачено виключень в частині неприйняття чи відтермінування прийняття Верховною Радою України рішень щодо перейменування населених пунктів і районів Автономної Республіки Крим чи міста Севастополя у зв’язку з їх тимчасовою окупацією та анексією Російською Федерацією та відсутністю там державних органів і органів місцевого самоврядування, створених на підставі українського законодавства. У зв’язку з цим, прийняття відповідної Постанови Верховною Радою України відбулося на підставі відповідних рекомендацій Українського інституту національної пам’яті, що відповідало вимогам закону.    

За результатом розгляду справи № 800/371/16 Вищий адміністративний суд України прийняв постанову, якою відмовив позивачу у задоволенні його вимог. Постанову парламенту "Про перейменування окремих населених пунктів та районів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" № 1352-VIII від 12 травня 2016 року – також і в частині перейменування міста Красноперекопськ на місто Яни Капу – визнано такою, що відповідає чинному законодавству України та регламенту Верховної Ради.

Український інститут національної памʼяті
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ