Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Київщині виявили масове поховання жертв Голодомору
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Київщині виявили масове поховання жертв Голодомору

1/3
На земельній ділянці, без явних ознак, що там поховані люди, виявили кілька захоронень. Принаймні шість кістяків людей виявили упродовж цього тижня в селі Городище, що на Бориспільщині.

Про людські залишки власниця ділянки спершу повідомила в поліцію. Адже робітники, які рили фундамент під будинок, виявили людські кістки. Правоохоронці приїхали і вилучили знайдене. Пізніше повідомили, що поховання старе і там мають працювати археологи, а не слідчо-оперативна група. Тоді й були викликані представники Бориспільського державного історичного музею, а також керівник ДПК "Штурм" Андрій Макаров, який здавна допомагає в пошуках військових, що загинули в роки Другої світової війни. До слова, саме від нього інтернет-видання "Це Бориспіль" дізналося про знахідку.

Станом на 30.03.21 року вдалося знайти і викопати шість кістяків людей. Це і дорослі люди, і люди похилого віку, і підлітки – 14-15 років. Поховані вони були як на цвинтарі, хоча на картах, що є в доступі, цвинтар знаходився там, де він є зараз – за кілометр чи більше від місця знахідки.

"На мою думку, – прокоментувала директорка Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова, – ці поховання можуть датуватися 1932-1933 роками, коли на Бориспільщині лютував Голодомор".

Як пояснила пані Наталія, за документами це поховання ніде не відмічене, що характерно для цього періоду. По-друге, тіла поховані на відносно невеликій глибині. Більшість голі, босі і не в домовинах (лише один небіжчик був у труні – прим. ред.). По-третє, сам факт знищення хрестів чи надгробків, якщо вони там були, вказує, що сов’єтська влада всіма способами намагалася приховати факт гибелі людей унаслідок Голодомору. Адже на теперішньому кладовищі є поховання, які датовані 1931 і 1934 роками. Інші дати більш пізнішого періоду.

Із досьє: село Городище заснували жителі села Глибоке, коли переселилися сюди в 1926 році. До цього тут було чисте поле, принаймні так стверджують історики. Першим оселився Захар Полікарпович Фесенко. 1930 року тут був створений колгосп "Вільний Степ".

Розкопки ще не завершені. Попереду можливі й інші знахідки. Шкода, що на тілах немає жодних "підказок", які б могли розкрити їхню таємницю.

До слова: знайдені залишки людей поховають на теперішньому цвинтарі. Місцевий священнослужитель запевнив, що всі будуть захоронені за християнським звичаєм, а за "братською" могилою доглядатимуть представники церкви.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ