Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: У Полоцьку знайшли древнє креслення ХІІ століття
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Полоцьку знайшли древнє креслення ХІІ століття

Під час реставраційно-археологічних робіт на території Спасо-Євфросиніївського монастиря в Полоцьку виявлений фрагмент будівельного креслення ймовірно рубежу XI-XII століть

Вчені називають знахідку сенсацією. Як стверджує Євген Торшин, старший науковий співробітник Державного Ермітажу (Санкт-Петербург, Росія), «креслень ХІІ століття ніколи ще ніхто не бачив. Найбільш ранні з відомих на сьогодні середньовічних креслень датуються кінцем ХІІІ століття, навіть візантійських креслень не збереглося, є лише їх описи».

Як розповів Олександр Соловйов, провідний науковий співробітник науково-реставраційного відділу Полоцького історико-культурного музею-заповідника, «вважалося, що креслення з'явилися на території Білорусі тільки в XVI столітті, так ось ця знахідка це спростовує!».

Знахідка була зроблена на місці розкопок стародавнього храму-усипальниці. На плінфи кінця XI – початку XII століття, яка була частиною давньої споруди, зображений фрагмент креслення, ймовірно, самого храму-усипальниці.

Малюнок має правильні пропорції розмірів будівлі, відображає товщину стін та інші чітко промальовані деталі. План виконаний так, ніби це креслення сучасного архітектора. На думку вчених, зображення зроблено висококваліфікованим майстром, який, можливо, і керував будівництвом храму-усипальниці. Припускають, що плінфа з повним зображенням плану була не менше 30 см. Ймовірно, креслення був зроблений писалом (тоненькою паличкою) на сирій глині, після чого вона була обпечена.

До теперішнього часу не збереглося жодного креслення XII століття. Археологи сумнівалися, чи користувалися взагалі кресленнями будівельники. Тому знахідка може вважатися сенсаційною: вперше за всю історію вивчення архітектури Стародавньої Русі в руках вчених, справжнє професійнє архітектурне креслення. Раніше знайдені малюнки мали схематичний характер, як, наприклад, при археологічних розкопках фундаментів Десятинної церкви.

Артефакт був виявлений студенткою історико-філологічного факультету Полоцького державного університету, яка проходила археологічну практику.

sobor.by 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ