Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У ВРУ відкрилася виставка про причини та наслідки Голодомору
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У ВРУ відкрилася виставка про причини та наслідки Голодомору

Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
Фото - УІНП.
1/4
20 листопада, напередодні 85-х роковин Голодомору, в українському парламенті відкрилася виставка «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», на якій представлені маловідомі документи та фотографії. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

«У цій виставці ми пояснюємо, чому вважаємо Голодомор геноцидом та просимо світове співтовариство визнати його таким. Ми виходимо з того, що Голодомор є однією із найважливіших подій не тільки української, а й світової історії у ХХ ст., без розуміння якої годі зрозуміти природу тоталітаризму та злочини, здійснені і радянським, і нацистським тоталітаризмом», - зазначив на відкритті виставки Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

У відкритті виставки також узяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко та заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

Микола Княжицький нагадав присутнім про Меморіальне засідання Верховної Ради, присвячене 85-м роковинам Голодомору, за участю народних депутатів, громадських діячів та представників західних парламентів, яке відбудеться у п’ятницю, 23 листопада о 15.00. «Для нас надзвичайно важливо пам’ятати кожну жертву цієї трагедії. Наша боротьба за нашу Незалежність, яка триває далі, є свідченням того, наскільки тяглою є ненависть до українців, яка панує серед наших ворогів. Саме тому нам важливо, особливо зараз, згадувати і пам’ятати кожного», - підкреслив Микола Княжицький.

На важливості міжнародного визнання Голодомору як акту геноциду, наголосила у своєму виступі і Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко. Вона зазначила, що у Меморіальному засіданні Верховної Ради України візьмуть участь представники парламентів Естонії, яка першою визнала Голодомор геноцидом українського народу, Португалії, яка у 2017 року приєдналася до Європейського союзу з визнання Голодомору геноцидом, представники Конгресу США, парламенту Канади. «Український парламент докладає зусиль, щоб на міжнародному рівні визнання Голодомору геноцидом проти українського народу відбувалося якомога швидше. Чому важливе засудження комуністичного режиму? Тому що зараз путінський режим продовжує агресію проти України. І нині ми, пам’ятаючи ті злочини, даючи їм адекватну оцінку, ми зможемо і надалі будувати якісне суспільство», - наголосила Ганна Гопко.  

Матеріали виставки охоплюють майже століття, розповідаючи про передісторію Голодомору та його наслідки, які досі даються взнаки. Виставка починається з того, якою була Україна на початку ХХ століття, за 30 років до цієї трагедії, і закінчується розповіддю про відродження пам’яті про Голодомор в сучасній Україні.

У виставці використано багато унікальних архівних матеріалів та рідкісних фото. «Тут є багато жахливих свідчень очевидців про Голодомор. Ось документи, які стосуються так званого «Закону про 5 колосків», який запустив жахливий механізм знищення людей голодом. Ось щоденники вчительки Олександри Радченко, де вона фіксувала усі жахи Голодомору 1932-33 років. За цей щоденник вона у 1945-му була репресована та засуджена до 10 років таборів. Тут ви можете бачити знімки Миколи Боканя, фотографа із Чернігівщини, який в Голодомор втратив свого сина Костянтина, він зафіксував для нас ці жахливі картини голоду. А також донесення німецьких дипломатів, про голод в Україні, в якому вони відзначають, що наслідком дій влади стала смерть близько 80% населення українських сіл», - розповідає начальник Управління наукового забезпечення політики Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

Автори виставки вважають, що розповідати про Голодомор просто необхідно, адже навіть зараз людство не може тішити себе надією, що новітній Голодомор не повториться. Навпаки, ознаки геноцидів бачимо дедалі частіше у сучасному світі. Свідки злочину та історія Голодомору вчать нас, як діяти, щоб уникнути подібних злочинів та протистояти тим, хто їх планує й організовує.

Організатори виставки: Український інститут національної пам’яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», Міністерство закордонних справ України.

Виставка демонструватиметься у Верховній Раді України до 26 листопада 2018 року.

У виставці використано матеріали:

Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного,

Державного галузевого архіву Служби безпеки України,

Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара",

Національного художнього музею України,

Інституту історії України Національної академії наук України,

Інституту демографії та соціальних відносин імені М.Птухи Національної академії наук України,

фотографії надані В.Удовиченком та С.Липовецьким.

Нагадаємо, що в суботу, 24 листопада відбудуться загальнодержавні жалобні заходи до 85-тих роковин Голодомору. О 16:00 буде оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ