Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Кримінал

​Україна розслідує роль Білорусі у примусовій депортації дітей

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в депортації українських дітей, яких Росія примусово вивозила з окупованих територій.
Фото: Reuters

Про це пише Reuters з посиланням на Офіс генпрокурора.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про розпочате кримінальне провадження за фактом "примусового перевезення/депортації понад 19 000 дітей" з окупованих районів Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, у тому числі до Білорусі.

"Наразі у вказаному кримінальному провадженні досліджуються факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих "оздоровчих таборів" на території Білорусі", — йдеться у повідомленні.

Юлія Іоффе, доцентка Університетського коледжу Лондона і фахівчиня з питань захисту прав дітей, заявила, що, якщо ці звинувачення будуть підтверджені, Білорусь "з високою ймовірністю" порушить Конвенцію про права дитини.

"Дії Білорусі також можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності "депортація насильницького переміщення населення" відповідно до Римського статуту МКС, за умови наявності достатніх доказів того, що насильницькі переміщення були широкомасштабними або систематичними", — сказала Іоффе.

За її словами, Білорусь у жодному разі не може вважатися нейтральною країною, куди можна було б легально евакуювати дітей, оскільки немає жодних ознак того, що Україна дала на це згоду. 

Дітей вивозили автобусами до Росії з підконтрольних Росії територій України, а потім потягом до Білорусі, йдеться у повідомленні.

У доповіді стверджується, що українських дітей вивезли до білоруського санаторію "Золоті піски" в Гомельській області та санаторію "Острошицький городок" і табору "Дубрава" в Мінській області.

"Перша група з приблизно 350 дітей прибула з окупованої Донецької області 5 і 6 вересня, а друга і третя групи  наприкінці вересня і в середині жовтня. Додаткові передачі були здійснені у квітні та травні цього року", — додають там.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ