Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: В Єрусалимі знайшли мозаїку VI ст. зі збереженим написом
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

В Єрусалимі знайшли мозаїку VI ст. зі збереженим написом

Управління старовини Ізраїлю повідомило про історично важливу знахідку, яка є одночасно і древньою реліквією, і документом. У Старому місті Єрусалиму під час прокладання комунікаційних кабелів виявили мозаїчну підлогу VI століття з написом грецькою мовою

Напис на мозаїці говорить: "Найбільш благочестивий римський імператор Флавій Юстиніан і боголюбивий священик і настоятель Костянтин заснували і спорудили цей будинок під час 14-го індикту".

Індикт – це древній спосіб підрахунку років, який використовували для обчислення податків. За підрахунками археологів, напис зробили в 550-551 році нашої ери. Згаданий в запису Юстиніан був римським імператором VI століття, а Костянтин – настоятелем, в заснованій Юстиніаном єрусалимській церкві.

Юстиніан значно вплинув на життя Візантійської імперії. У 543 році він заснував Нову християнську церкву в Єрусалимі, яка стала найбільшою в Єрусалимі і однією з найбільших у Східній Римській імперії.

«Той факт, що напис зберігся, - це археологічне диво», - зазначив Давид Геллман, керуючий розкопками в Старому місті Єрусалиму.

На думку вчених, в будівлі, де виявили напис, знаходився заїжджий двір для прочан. Мозаїку виявили кілька тижнів тому, але до цих пір зберігали інформацію в таємниці від ЗМІ. Зараз мозаїку перенесли в майстерню, де її реставрують.

jewishnews

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ