Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Віднайшли імовірний кам`яний хрест, про який писав історик Яворницький

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/2
На Дніпропетровщині, в районі селища Мар’ївка, що у Марганці, біля корінного русла Отченашівської балки виявлено кам’яний хрест. Краєзнавці припускають, що він схожий за описами на той, про який свого часу писав історик Дмитро Яворницький.

Про це пише Суспільне з посиланням на керівника громадського руху "Марганець Туристичний" Мар`яна Корбута.

Зокрема, він зазначив:

“Про цей хрест мені розповів місцевий мешканець селища Мар'ївка – Олександр Любера. Через деякий час ми разом із учасниками товариства "Марганець Туристичний" вирушили в експедицію на кладовище. Старовинний хрест було нелегко відшукати, але нам це вдалось. Хрест лежав під високою травою... Ми його підняли та почистили від землі. На хресті видніються дірки, неначе по ньому стріляли зі зброї, як і писав історик Дмитро Яворницький”.

За припущенням краєзнавця, у книзі “Українська Атлантида” зазначено, що історик Дмитро Яворницький був у Мар`ївці у 80-х роках ХІХ століття.

“Дмитро Яворницький, оглядаючи околиці Мар'ївки в 80-х роках ХІХ століття, знайшов в балці Отченашівській пісковиковий надгробний хрест, на якому нанесений напис "мир – раб божий козак' ... Павло Ориська ... місяця листопада року ..." Увесь надпис прочитати не можна було через те, що він був сильно пошкоджений кулями (хтось стріляв по хресту як по мішені)", – навів пряму цитату з книги “Українська Атлантида Мар`янКорбут.

За словами краєзнавця, зараз хрест знаходиться на тому місці, де його і знайшли. Можливо пізніше його передадуть до місцевого музею. Усього на території Марганцю, краєзнавцям вдалося розшукати 50 подібних кам`яних хрестів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ