Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Вітольд Пілецький – перший добровільний вязень Освенціму
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Вітольд Пілецький – перший добровільний в'язень Освенціму

19 вересня 1940 року, Вітольд Пілецький став першим і єдиним добровільним в'язнем Освенціма

У 1939 році ротмістр польскої армії бився з Вермахтом, а після поразки перейшов на нелегальне становище. За рік він спеціально потрапив в облаву і опинився в концтаборі, аби повідомляти про події всередині. Пілецькому вдалося створити в Освенцимі підпільну організацію, зібрати радіопередавач з переданих контрабандою деталів і кілька місяців відправляти звістки про кількість прибулих, умови утримання та масові страти. Інформація передавалася уряду Великобританії.

Пілецький готував зеків до повстання, але керівництво польського опору визнало це неможливим. У квітні 1943 року, коли гестапо підібралося занадто близько, він утік з двома товаришами. Брав участь у Варшавському повстанні, знову потрапив до концтабору, а після звільнення воював в Італії.

З 1945 року Пілецький на території Польщі, що була зайнята радянськими військами, збирав розвіддані для уряду в екзилі. У 1947 році був заарештований, підданий тортурам. Колишній в'язень Освенціма і майбутній голова ради міністрів Польщі Юзеф Циранкевич відмовився підтвердити його роль в табірному підпіллі.

Вітольда Пілецького стратили пострілом в потилицю. Могила невідома. Швидше за все, останки закопали на сміттєзвалищі.

WAS

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ